1. lecke: Ne hazudj! Avagy egy újabb titkos anyag

Receptet ígértem a "rendszerváltás visszahódítására". Most elkezdem.

Banalitás, ráadásul több ezer éves parancs, de mégis el kell ismételni: ne hazudj!

Ha továbbra is úgy hazudik a politikai elit, mint a vízfolyás, akkor annak nem csak morális, de politikai következményei is felmérhetetlenek. A Fidesz, mely a gyurcsányi hazugság leleplezőjeként került vissza a hatalomba, két éve szinte mást sem csinál, mint hazudik.

Ezt most egy apró példán illusztrálom.

Eljutott hozzám a Kiemelt Beruházásokért Felelős Kormánybiztos, Dr. Fürjes Balázs prezentációja a Ludovika (ill. a ott most megalakuló ún. Nemzeti Közszolgálati Egyetem) jövőjét illetően.

A 66-oldalból egyetlen sor foglalkozik a Természettudományi Múzeummal, amely áldozatává vált a Fidesz-kormány nagyra törő terveinek. Már többször megírtam (itt és itt), milyen arcátlanul hazudtak a képviselők arcába ennek kapcsán a Parlamentben.

"MTM: megnyugtató jelen, biztató jövő" - ennyit írnak most a nagyfiam kedvenc múzeumáról. Micsoda cinizmus!

A múzeumok egyébként is útjában állnak a Fidesznek (lásd: itt). Ezzel mindjárt el is jutottunk a következő Fidesz-hazugságig: a nemzeti örökségre, kultúrára nemhogy többet áldozna a "nemzeti ügyek kormánya", mint elődje, de minden eddiginél kevesebbet (lásd itt).

No de vissza Dr. Fürjes anyagához. Lírai felütés: "minden terv egy gondolattal kezdődik". De ez még semmi, az 5. oldalon ezt olvassuk: "Köszönet érte sokaknak. Köztük miniszter úrnak, kormánybiztos úrnak". Hogy Navracsics miniszternek benyal, érthető, hogy saját magának is köszönetet mond: komikus. De ha egy másik kormánybiztosnak mond köszönetet (hány van belőlük?), az is az.

A most folyó felsőoktatási "reformot" nem kell bemutatni, mindenki tudja már, hogy az is hazugságban fogant, hiszen anno a Fidesz a tandíj ellen népszavazást kezdeményezett, most pedig radikálisan megemelte a tandíjfizetésre kényszerítettek arányát (lásd pl. itt vagy itt).

A másik nyílt hazugság is lelepleződött már rég: az idei költségvetés és az egymást követő megszorító csomagok (most éppen Széll Kálmán terv 2.0) világosan mutatják: a felsőoktatás "reformja" egyetlen célt szolgál (a Fideszhez lojális "nemzeti középosztály" számára biztosított elitoktatáson kívül), ez pedig a spórolás.

Ezért érdemel külön figyelmet Dr. Fürjes számítása, mely szerint bruttó 40 milliárd (!) 283 millió forint a Ludovikára tervezett beruházások összértéke (a végösszeg ennek nyilván sokszorosa lesz). Tehát mégis van pénz!?! Mindezt egy, idézem "Alkotó városépítészeti aktus" keretében tervezi elkölteni a Fidesz. ...De miért nem azokra a hátrányos helyzetű diákokra, akik kitörtek a szegénységből, eljutottak az érettségiig -- és most az orrukra csapják a főiskolák-egyetemek kapuit országszerte?!

...Igaz, legalább lesz egy Lőterünk 1 020 466 132 Ft-ért. Köszönjük!