Alaptörvény-sértő karácsonyi ajándék a Fidesztől: fagyj meg, a saját autódban sem alhatsz  

Helyszíni kiosztással kaptuk az előterjesztést, amelyben az ilyenkor különösen kenetteljes Fidesz még egyet rúg – így Adventkor, pár nappal Karácsony előtt – a szegénységben, kiszolgáltatottságban élő és beteg emberekbe. Történt ugyanis, hogy az év utolsó testületi ülésén, kedden, a 8. kerületi Fidesz-KDNP tovább szigorította a játszótér- és labdázási tilalomról, meg a plázákat és benzinkutakat támogató passzusairól nevezetes helyi rendeletet. Más néven a „közösségi együttélés szabályairól” szólót.

Kocsis Máté „méltó utódjaként” Sára Botond nagyon büszke rá: ezentúl se egy kapualjba behúzódva, se saját tulajdonú gépjárművükben nem éjszakázhatnak a kerületben az emberek. A helyi propagandalap összefoglalója szerint: „A tárgyalt rendeletmódosítás szerint, ha valaki közterületen járművet, illetve társasházban a közös helyiségeket, területet életvitelszerű tartózkodásra használ, vagy elősegíti azt, megszegi a közösségi együttélés alapvető szabályait.

Miután a közterületekről kitiltották a hajléktalan embereket, a magánterületekről, sőt a saját magántulajdonukból is kitiltják őket!

A vitában négy érv hangzott el a rendelet-szigorítás mellett. Az első szerint a házakat érintő részt úgyis csak a lakóközösség döntése alapján lehet alkalmazni, ha beveszik az SzMSz-be; a hajléktalanok ellen persze könnyű lesz felheccelni lakókat. A második szerint itt főleg „drogosok” szoktak autóban éjszakázni, akiknek van saját lakásuk, nem volna muszáj; de kérdem én: kábítószerfüggő beteg embereknek nem inkább szakszerű segítségre volna szükségük? A harmadik érv szerint furgonokban vendégmunkások szoktak a kerületben éjszakázni; de vajon nem tiltja-e már ezer és egy törvény és rendelet ezt a fajta „fizetővendég-szolgáltatást?” A végére hagytam a legmanipulatívabb érvet: kiégett nemrég egy gépkocsi a Szigony utcában, a közeli orvosi rendelőben nagy kár keletkezett; csakhogy a rendőrkapitány helyettese az ülésen elismerte: az autóban nem tartózkodott senki. Mégis erre az esetre hivatkoztak az autóban alvók bírságolásáról szóló rendelet meghozatalánál. Elképesztő! Sára Botond is hazudik, mint a vízfolyás.

A valóságban ezt azoknak a vegzálására fogják tehát használni, akiknek – mondjuk devizahitelesként – a bank elvitte a lakását, de maradt egy tragacsuk, s abban éjszakáznak, hogy ne fagyjanak meg, s ne kelljen tömegszállásra menniük; meg azoknak, akiknek már autójuk se maradt, s eddig egy-egy jóindulatú lakó megengedte, hogy a kapualjba, pincelejáróba behúzódjanak a hideg elől. És nem, valóban nem jó, ha utcán, autóban, kapualjban éjszakáznak emberek. De van ezer üresen álló lakás a kerületben: ezekből lehetne szociális bérlakás, és bővíteni lehetne a kerületben működő, jó, csak az igényekhez képest abszolút elégtelen LÉLEK-programot is. Ehelyett fenyegetnek és bírságolnak.

Alapjogot korlátozni egyébként csak törvényben lehet, úgyhogy felmerül, hogy a rendelet még az Orbán-féle Alaptörvényt is megsérti, nemcsak az elemi emberi érzéseket. A jogi helyzet az, hogy „(…) az Alkotmánybíróság 7/2017 (IV.18.) számú határozata (szerint), az alapjogok közvetlen és jelentős korlátozását eredményező rendelkezéseket önkormányzati rendeletben nem lehet szabályozni.” Ha magát a gránitszilárdságú Alaptörvényt idézzük, akkor ez így hangzik: „I. cikk (3) Az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg.” Márpedig a tulajdonhoz (esetünkben a személygépjárműhöz) való jog, alapjog.

Az embertelen ÉS alkotmánysértő lex autóban alvás és lex pincelejáróban alvás miatt az Ombudsmanhoz – az Alapvető Jogok Biztosához – és/vagy az Alkotmánybírósághoz fordulok.

Az előterjesztést egyébként, miután az ülés napján kiosztották (tehát nem kaptuk meg előre! fent sincs az előterjesztések között), Sára Botond még szóban tovább módosította: szigorította. Bevették azt is, hogy nem csak az „elkövetőket” (ez Sára következetes szóhasználata, a rendeletben nem így szerepel), hanem segítőiket is pénzbüntetéssel sújthatják. Itt kellene olvashatónak lennie az elfogadott határozatnak, de még mindig nem olvasható, helyette ez a szöveg szerepel: „A rendelet kihirdetéséig a Szervezési és Képviselői Irodán megtekinthető. A rendelet kihirdetését végzi: Szervezési és Képviselői Iroda.” Ez példátlan!

Mindezt azon a napon fogadták el, amikor napirendre se vették a határozati javaslatomat, mellyel arról döntöttünk volna, hogy legalább a kerületi önkormányzati cégeknél nem alkalmazzák a rabszolgatörvényt. (MSzP-s és DK-s képviselőtársaim hasonló tárgyú javaslatait sem vették napirendre). Tehát magát a vitát is megakadályozták a rabszolgahajcsárok. Dolgozzuk magunkat halálra – vagy fagyjunk meg. Boldog karácsony, Fidesz-módra.

img_4688_2.JPG

(ez az előterjesztés, amely  a mai napig NEM olvasható a hivatalos honlapon; a helyesírási és nyelvtani hibákat kijavítottam, ők bennehagyták; a polgármester szigorító betoldása: tollal)