Két zöldítő, esélyegyenlősítő, multikulti hónap

Bő 2 hónap, ennyi telt el azóta, hogy alpolgármester lettem, Pikó András és a kerületben 2/3-os győzelmet arató baloldali képviselőtársaim – de mindenekelőtt a józsefvárosiak – jóvoltából.

Hálás vagyok nekik, nektek, hogy bizonyíthatom, nem csak a tiltakozásban vagyok jó… :)

Oktatás, kultúra, nemzetiségek egyfelől, környezet- és klímavédelem másfelől. Továbbá: nemzetközi kapcsolatok és a Fővárossal való kapcsolattartás. Ezek a feladataim.

A kutatóhelyemről fizetés nélküli szabadságra mentem, alpolgármesterként havi 100 ezer forint közpénzt spórolok a kerületnek, ennyivel alacsonyabb fizetésért vállaltam a munkát Fidesz-KDNP-s elődömnél.

IGAZSÁGOS ISKOLA

Párbeszédesként, zöld-baloldaliként és oktatáskutatóként egyaránt szívügyem az oktatás. 5 év alatt szeretném elérni, hogy érezhetően csökkenjenek az egyenlőtlenségek. A társadalmi igazságosság igényéből következik, hogy a Pikó-csapat hivatalba lépése után haladéktalanul elkezdtük egy esélyegyenlőség-fókuszú helyi oktatási reform kidolgozását.

Ennek szakpolitikai megalapozásával a Budapest Intézetet bíztuk meg. A cél? Legyenek (még) jobbak a kerületi oktatási intézmények, és mindenekelőtt: csökkentsük minimálisra az iskolai lemorzsolódást (ami jelenleg nagyon magas), növeljük maximálisra az érettségit szerző diákok arányát (ami jelenleg sajnos viszonylag alacsony).

Nem könnyű. Az önkormányzat gúzsba kötve táncol, csak az óvodák működnek a mi fenntartásunkban, az iskolásokat csak közvetve érhetjük el. De épp óvodáskorban dől el (szinte) minden; ráadásul az illetékes tankerület is nyitott az együttműködésre, beszéltünk erről velük. Most következik a tervezett reform részleteinek kidolgozása, a lehetséges alprogramok előkészítése. Van öt évünk, de nincs vesztegetni való időnk.

(Egyébként a Budapest Intézet végezte az előző ciklusban a méltán híressé vált Zuglói Szociális Modell kidolgozását, amely igazi baloldali program, ugyanakkor (ennek ellenére? :-)) még az ottani Fidesz is megszavazta, nem talált rajta fogást.)

Ehhez kapcsolódik, hogy részt vettem egy beszélgetésen – többek között Terézváros Momentumos polgármesterével, Soproni Tamással és az I. kerület Párbeszédes polgármesterével, V. Naszályi Mártával – ahol arról beszélgettünk, mit is tehetnek az önkormányzatok a diákokért ilyen körülmények között. Nem eleget, de sokat.

És a szimbolikus gesztusok is fontosak. Nekünk, a Fideszes kiskirályok helyébe lépő baloldali politikusoknak fontos az értékeink melletti kiállás – ilyen volt az, amikor aláírtam a tankötelezettség 18 évre való visszaállítását követelő petíciót, amit az Ide tartozunk egyesület indított.

Az óvodákban is késlekedés nélkül elkezdtük a munkát: fókuszban a környezeti nevelés, s mindenekelőtt a magatartási problémával küzdő gyerekeket célzó tréning (ezeket alpolgármesteri keretemből támogattam, ami, mint minden ilyen költés, a költségvetési előterjesztésben tételesen is nyilvános lesz).

KLÍMAVÉDELEM

November 7-én, az alakuló ülésen fogadtuk el. Ezzel az egyik legelső lett Józsefváros!

És jó okkal: kerületünket különösen sújtja a klímaváltozás, különösen a nyári, éjszakára is alig csillapodó hőség, amit hősziget-jelenségnek hívunk; ennek oka a nagyfokú beépítettség, a kevés zöldfelület, a sok térkő, és az eddigi oda-nem-figyelés is. Idős józsefvárosiak élete múlik azon, mennyire gyorsan és határozottan lépünk.

De nem csak a csillapodni nem akaró kánikulára, hanem az egyre hirtelenebbül érkező, egyre szélsőségesebb időjárásváltozásokra is készülnünk kell, például a hirtelen nagy viharok okozta villámárvizekre.

Január végére sokpontos konkrét klímavédelmi cselekvési, intézkedési tervvel állunk elő, ennek az egyeztetései is folytak az elmúlt hetekben: kikértük az összes szervezeti egység, valamint a zöld civilszervezetek véleményét, egyeztettünk a fővárosi jógyakorlatokról: Zuglóból, de a 2. kerületből is veszünk át ötleteket. És ez nem csak stratégia – hanem egész konkrét intézkedések sora. Amiről, remélem és bízom benne: akár konszenzussal is dönthet majd a Képviselőtestület, hiszen most már a Fidesz sem tagadja a klímaváltozás tényét, s hogy az sürgős cselekvést követel. Márpedig ebben kiemelt szerep jut az önkormányzatoknak, helyi közösségeknek. Minderről az újraindult Józsefváros újság december végi számában is beszélhettem.

Mindeközben, Rádai Dániel alpolgármester kollégámat támogatom a kerületfejlesztés zöldfordulatában, ami azt jelenti, hogy minden „nagy projekt” esetén kiemelt szempontként érvényesítjük a zöldfelületek növelését, a klímatudatosságot. De már rögtön az első napokban ott voltam a Tervtanács ülésén is, mert már az ebben a közegben újításnak számító téma, a magánberuházókkal erről folytatott puszta párbeszéd, a zöld megoldások közös keresése is sokat lendíthet a fenntarthatóság ügyén. Így lesz Józsefváros zöld és élhető; lassan, de biztosan.

NEMZETISÉGEK

Teljes fordulat! Eddig nem csak hogy egy romos házban, összezsúfolva „lakott” 10 nemzetiség, de az odafigyelést, a tiszteletet sem kapták meg az önkormányzattól. Elődöm, úgy tudom, sose látogatott el hozzájuk.

Ez az áldatlan helyzet odáig fajult, hogy 3 nemzetiség bírósághoz fordult, és meg is nyerték a józsefvárosi önkormányzat ellen a pert Kocsis Máté idején. A Bíróság kimondta, hogy diszkriminálták a német, szlovák és román nemzetiségi önkormányzatot. De ezután sem történt érdemi előrelépés.

Alpolgármester-társammal, az MSZP-s, mélyen elkötelezett baloldali Szili-Darók Ildikóval, új lapot nyitottunk: az elavult, használhatatlan eszközpark cseréjéhez némi segítséget nyújtottam, szintén az alpolgármesteri keretemből, összeült a 11 nemzetiség részvételével a nemzetiségi kerekasztal (ami korábban soha).

Józsefváros immár büszke azokra, akik a történelmét jelentik: a 19. században tót, rác, ruszin, német, zsidó bevándorlók tették naggyá ezt a városrészt, az ő történetüket, az ő hagyományaikat, az ő identitásukat hordozzák ezek a nemzetiségi önkormányzatok. Jár nekik a megkülönböztetett tisztelet!

A legnagyobb létszámú nemzetiség, a cigányság, a romák helyzete speciális. A cigányság maga is sokszínű, van roma középosztály és vannak mélyszegénységben élők. Számukra a kulturális sokszínűség támogatása, a gyakran szegregált körülmények között tanuló gyerekekre való odafigyelés, a  lemorzsolódás megakadályozása a legfontosabb programunk (lásd: oktatásügy). Ebben a munkában Balogh Lajos, alias „Paci”, roma folklórzenész, újságíró, képviselőtársam, nemzetiségi tanácsnok a társam. De természetesen a nemzetiségi önkormányzat legitim vezetőivel is együtt dolgozunk (és rendszeresen találkozunk, legutóbb épp pénteken). Ha pedig Orbán Viktor hadat üzen a magyar cigányságnak, akkor kötelességünk, kötelességem, hogy védelmembe vegyem őket, mert mi itt igenis büszkék vagyunk rájuk.

…És igen: a köztünk élő bevándorlókat sem tekintjük többé ellenségnek! Józsefváros mindenkié!

KULTÚRA, EMLÉKEZETPOLITIKA

Pikó Andrással és Rádai alpolgármester-társammal közösen ellátogattunk a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, készülünk, hogy közművelődési megállapodást kössünk velük is, de találkoztam a Józsefvárosban működő Szabó Ervin könyvtár vezetőivel is, és jártam a Zászlómúzeumban, ami egyedi színfoltja a kerületnek, ellátogattam egy józsefvárosi amatőr festőművész kiállításának megnyitójára. Pacifista és vadászat-ellenes létemre a kerületünkben található Nemzeti Múzeum „Acél és szív” című kiállításának megnyitóján is ott voltam; végül csak Kovács Zoltán államtitkár jelenlététől feszengtem egy kicsit.

A decemberi testületi ülésen egyhangúlag elfogadta a Képviselőtestület az Erkel Színházzal kapcsolatos – Pikó András polgármesterrel közös – alpolgármesteri előterjesztésemet. Eszerint az Állami Operaházzal/ Erkel Színházzal most először (!) Közművelődési Megállapodást köt a kerület. Az Opera által a kerületben bérelt önkormányzati helyiségek után eddig semmi (!) bevétele nem volt Józsefvárosnak, 2020-ban viszont lesz: évi 9 millió Ft! Emellett kedvezményes bérlet- és jegyvásárlásra nyílik lehetősége a kerületieknek, az óvodák és a Gyermekjóléti Központ gyerekeit fogadják az Erkelben (pl. a Hangszervarázs program keretében), a Lázár Ervin program keretében előnyben részesítik a kerületi diákokat, együttműködnek a zeneiskolával --- éééééés még a klímaváltozás ügyében is teszünk közösen egy (mégoly apró) lépést: az Erkel Színház felhívja az odalátogatók figyelmét, hogy nem muszáj autóval jönniük, választhatják a közösségi közlekedést is; ezzel picivel csökkenni fog a környezetterhelés a Köztársaság/ II. János Pál pápa tér környékén.

Ezzel tehát a kultúra, a kerületi zenebarátok, de Józsefváros költségvetése is jól járt: éves szinten 9 millió Ft plusz-bevételhez jut a kerület!

A magyar kultúra napján – január 22-én – pedig új hagyományt teremtünk, olyan nagyjainkat is visszaemeljük az emlékezés Pantheonjába, akiket a Fidesz kitessékelt onnan, sőt, olyanokat, akiket a rendszerváltás utáni 3 évtizedben kollektív amnézia sújtott: a magyar baloldal emblematikus alakjának, a költő és képzőművész, Kassák Lajosnak. A múltat eltagadni nem szabad. Alpolgármesteri keretemből 8 botlatókőnek, tehát 8 józsefvárosi Holokauszt-áldozat emlékkövének kihelyezését támogattam, erre tavasszal kerül sor.

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Találkoztam francia parlamenti képviselővel, a német Zöldek társ-frakcióvezetőjével, Katrin Göring-Eckhardt-tal (aki az Aurórát jött megnézni, szolidaritásáról biztosítani), az Antikorrupciós világnap alkalmából jártam a holland nagykövet rezidenciáján egy munkaebéden, ellátogattam a svéd nagykövetség által rendezett „fényünnepre” (ahol alkalmam nyílt kormányzati pozícióban dolgozó klímavédelmi szakemberekkel is beszélni).

És az osztrák Zöldek kormányra kerülésével lett egy miniszter ismerősöm, Leonore Gewessler környezetvédelmi és közlekedési miniszter személyében. Továbbá elkezdtük felmérni, milyen új testvérvárosi kapcsolatokkal gazdagíthatnánk a kerületet.

Ide tartozik, ha nem is kapcsolódik közvetlenül Józsefvároshoz, de közvetve igen, hogy szerintem 2019 a nők éve volt. Ezt két bátor nő szimbolizálja: a 30 éves német hajóskapitány, Carola Rackete, aki --  menekültmentő hajójával a börtönbüntetést is vállalva mégis kikötött a halálból megmentett utasaival Szicíliában, valamint Greta Thunberg, a svéd diáklány, akinek a kezdetekben egyéni, svédországi tiltakozásából március 15-re kifejlődött az első globális klímasztrájk, amelyen 90 országban és 1300 városban vonultak ki a pénteki órákról diákok, és követeltek azonnali, radikális klímacselekvést a kormányzatoktól. Budapesten is.

 ÉLET

 A téli szünetben az egyik kisfiammal, mint minden évben, korcsolyázni mentünk a Horváth Mihály térre, de még előtte részt vettem természetesen a Kesztyűgyárban szervezett fórumon (közösségi fogadóórán), ahol Pikó Andrással, Rádai Dániellel, valamint a Csarnok- és Népszínház-negyed többi egyéni képviselőjével közösen válaszoltunk a kérdésekre, aztán közvetlenül karácsony előtt a Közmeghallgatáson is, amit 100-150 kerületi tisztelt meg a jelenlétével, s szintén sok jó kérdésre volt alkalmunk válaszolni.

Születésnapja alkalmából felköszöntöttem egy 90-éves józservárosit, aki sok érdekeset mesélt a múltjáról, a Víg utcáról, a szovjet tankról, amely telibe találta ’56-ban a házukat. S ha már Víg utca: a Víg utcai idősek klubjában találkoztam sok kedves odajáró Csarnok-negyedivel.

Az élethez persze hozzátartozik, hogy a Fidesszel… is együtt kell élnünk. Hol arról került elő bizonyíték, hogy Kocsis Máté és Rimán Edina kézivezérelte a helyi lapot, hol több milliós szabadságmegváltást akartak bezsebelni (talán törvényesen, de biztosan erkölcstelenül), a JGK és JKN Zrt korábbi vezetője pedig folyton bepanaszol, most éppen Péterfalvi Attilánál, mióta rajtakaptam ellenzéki plakátok letépése közben, még a kampányidőszak elején. Egy idő után rá fognak jönni, hogy ez az erőszakosság, no és az urizálás, az hogy 150 milliót költöttek autókra, míg én például gyalog és BKV-val járok, nem éppen népszerű. Mi addig is dolgozunk tovább: zöldítjük és igazságosabbá tesszük a kerületet. De mindeközben abban is bízom (kiderül majd, naivitás-e a részemről), hogy ami minden józsefvárosinak közös érdeke – például a klímaváltozás hatásainak mérséklése vagy a lakhatási válság enyhítése –, abban együtt tudunk működni az ellenzékkel is. Helyben azért sokkal könnyebb. Ugyanazt a szmogot szívjuk.

iskolasrajz.jpg

Chen Yu XIn és Lui Jiling díjazott rajza a Losiból