A magyar egyetemek vége

Tegnap Szegeden elkezdődött a felsőoktatási országjárásunk -- én lent ülök az asztalnál, és az óriáscsótányt nézem...:-) Előtte kiadtunk egy közleményt a felsőoktatási törvény kapcsán -- megengedve magunknak némi humort is: "A törvénytervezet egyébként annyira hemzseg a helyesírási hibáktól, hogy felmerül a gyanú: a tárca így próbálta demonstrálni Schmitt Pál iránti lojalitását és a felsőoktatás minőségi problémáit" :-))

...Tovább is van:

"... A felsőoktatás Orbán-féle átalakítása igazságtalan, gyáva, és nemzetietlen. Igazságtalan, mert a 29 milliárdos forráskivonással, a tandíj bevezetésével és a bejutás nehezítésével elveszi a társadalmi felemelkedés esélyét. Hiába az új diákhitel: senki nem fog milliókat fizetni, hogy egész életére eladósodjon, és havi 90 ezer fixből kelljen eltartania a családját.

A javaslat gyáva, sok mindent nem mer kimondani. Rendeletekben fognak szabályozni számos döntő jelentőségű kérdést, például a röghöz kötést és a kapacitásszűkítést, ami a keretszámok meghatározásának jogán keresztül érvényesül. Nem mondják meg azt sem, mekkora lesz a tandíj mértéke.

A kormány felsőoktatás-politikája nemzetietlen, mert elsorvasztják a humán szakokat. Matolcsy György rögeszméivel szemben a bölcsészek munkanélkülisége nem magasabb a többi diplomásénál, sőt! Hogyan juthat eszébe egy magát nemzetinek mondó kormánynak, hogy a nemzeti identitás letéteményeseit, a magyar-, történelem- vagy néprajz-szakosokat, a magyar jogrendszer ismerőit, a magyar társadalom kutatóit akarja kiszorítani a felsőoktatásból?

Az LMP is reformot szeretne, de másképp: plusz-források biztosításával, minőségbiztosítással és minőségellenőrzéssel, életpálya-tervezési tanácsadással, a hátrányos helyzetűeknek nyújtott ingyenes egyetemi felkészítővel, a főiskolai-egyetemi oktatóknak biztosított életpálya-modellel, a fizetős és nem-fizetős diákok közötti fal lebontásával, öko-egyetemekkel, de mindenekelőtt: a keretszámok növelésével."