"A Főkirállyal együtt szíjják a népnek vérét"

"Nem engedünk a '48-ból!"

Ma itt, a Tömő utcában, Józsefvárosban, Táncsics Mihály házánál emlékezünk a '48-as forradalom hőseire és eszméire. Annak a Táncsicsnak a házánál, akit a forradalmi tömeg '48-ban kiszabadított a börtönből, aki a nép hangja volt a polgári forradalomban, s aki ’48 áprilisában a Munkások Újságát alapította meg. ...S ha már „újság”, lássuk a 12 pontot, mely épp a sajtószabadság követelésével kezdődött. Mert 1848 idusának 12 pontja ma is aktuális…

1. Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését.

Mi is ezt kívánjuk! Elég a 80 milliárdból pénzelt fideszes hazugsággyárból, a közmédia propagandagépezetéből! Elég a hatalmi önkényből, amely oda vezet, hogy még egy magáncég internetes portálját is ellehetetlenítheti a nagy hatalmú miniszter, ha kényes dolgokat közöl róla. Gondolok itt Lázár János párizsi kalandjára, és az Origóra, amin a Fidesz az ügy nyilvánosságra hozatala miatt bosszút állt.

2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.

Ez a követelés arról szólt, hogy ne máshol döntsenek a magyar ügyekről, ne Bécsben. A követelés most is jogos: nem akarunk Putyin gyarmatává válni! Se Gazprom, se Roszatom! Zöld fordulatot, épületszigetelést, megújuló energiákat!

3. Évenkinti országgyülést Pesten.

Olyan országgyűlést akartak eleink, amely rendszeresen ülésezik, és döntési joga van az ország ügyeiben. Nem szavazógépeket, akik a Király parancsára nyomogatják a gombokat! (Mint Vas Imre, a kerület országgyűlési képviselője)

4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.

A strasbourgi bíróság ítéletei rendre bizonyítják: ettől egyre távolodunk. legyen szó a bírák kényszernyugdíjazásáról vagy a Fidesznek nem tetsző egyházak diszkriminációjáról. A Strasbourgban szabott határidő lejárt, a kormány mégsem adta vissza a jogaiktól megfosztott egyházak egyházi státusát. Közülük a legnevezetesebbnek, az Iványi Gábor vezette Evangéliumi Testvérközösségnek épp itt, a 8. kerületben működnek különböző szociális és oktatási intézményei.

5. Nemzeti őrsereg.

Az 1848 júliusában összeült országgyűlés elfogadta az őrsereg felállításáról szóló törvényt, „a személyes és vagyonbiztonság, a közcsend és belbéke biztosítása” érdekében. A nemzeti őrseregben nem hivatalos katonák szolgáltak, feladatuk a városok és falvak rendjének biztosítása volt. – Ez is aktuális ma, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter többet foglalkozik a saját vagyonának gyarapításával, mint a városok és falvak békéjének biztosításával!

6. Közös teherviselés.

Ma Fidesz-közeli offshore hátterű cégek nyerészkednek pl. azon, hogy drága pénzért magyar állampolgárságot árulnak. De adót, azt nem fizetnek.

Ma magas keresetű emberek élnek az egykulcsos adó és a családi adókedvezmény biztosította aránytalan előnyökkel, de adót nem vagy alig fizetnek. Kiskeresetűek, kétkezi munkások, bolti eladók, kézbesítők adóznak helyettük is, akiktől elvették az adójóváírást, miközben Európa legmagasabb áfáját kell fizetniük a boltokban. Amíg ekkorák az egyenlőtlenségek, addig, Táncsicsot idézve „a Respublika meg sem szilárdulhat”. S ez nem csak az elmúlt 5 év, de az elmúlt 25 év tanulsága is. A társadalmi igazságosság megteremtése, az egyenlőtlenségek radikális csökkentése a stabil demokráciának is előfeltétele. A rendszerváltó elit ezzel adósa maradt Magyarországnak.

7. Urbéri viszonyok megszüntetése.

Ebben a követelésben sűrűsödött össze a feudális Magyarországgal szembeni forradalmi düh. E hónapban, 2015 márciusában vezette be Józsefváros azt a szociális rendeletet, melyben homályosan megfogalmazott feltételek alapján, önkényesen lehet kizárni rászorulók ezreit a szociális juttatásokból. A kerületben drámai a lakhatási helyzet. Most a Fidesz-kormány megszüntette a lakhatási támogatást, a Fidesz-önkormányzat pedig kiszámíthatatlan feltétekhez kötve, és csak esetlegesen segít a rászorulókon. Félő, hogy jobbára csak saját hűbéresein. Nőttön nő a kiszolgáltatottság. Visszatérünk a feudalizmusba?! Vagy már vissza is tértünk?

8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.

A bíróságok úgy-ahogy megőrizték függetlenségüket, de a hatalom mindent megtesz, hogy őket is alávesse a nyers érdekeinek. A bíróságok: szálka a fékek és ellensúlyok szétzúzására törekvő Orbán-rezsim szemében.

9. Nemzeti Bank.

A Nemzeti Bankot is elvette tőlünk a Fidesz. Kaptunk helyette egy megszállott-vezette, gyakran magáncélokat szolgáló MNB-t, amely százmilliárdos nagyságrendben profitált még a forintosításból is – de hasznát nem a meggyötört devizahitelesek terheinek csökkentésére fordítja. Palotákat vásárol, kétes alapítványokat töm közpénzzel, urizál. Matolcsyék – ismét Táncsicsot idézve – a „Főkirállyal együtt szíjják a népnek vérét”.

10. A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk.

Alkotmány?! A Fidesz eltörölte. Lett helyette jogfosztó "Alaptörvény".

A követelés, hogy katonáinkat „ne vigyék külföldre” szintén időszerű. A PM nem támogatja honvédjeink katonai szerepvállalását Irakban. Azt természetesen támogatjuk, hogy Magyarország az EU-val összhangban humanitárius feladatot vállaljon a térségben, és minden eszközzel segítse a háború polgári áldozatait.

11. A' politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.

Ha politikai foglyok nincsenek is, koncepciós perek ma is zajlanak. Az egykor Fidesz-tag Polt Péter vezette ügyészség nyilvánvaló politikai célokat követ. Polt Péter maga is elismerte, hogy amióta ő hivatalban van, az ügyészség kevesebb korrupciós ügyben folytat nyomozást. Szerintetek kevesebb a korrupciós ügy, mióta a Fidesz van hatalmon?

12. Unio.

Az Unió Erdéllyel: megvalósult. Európai Uniónak hívják. Ennek a Kárpát-medence magyarságának nagy többsége részévé vált, Csíkszeredától Pozsonyig. Ha az ötfürdőszobás miniszter külügyi hazárdjátékát befejezné, és nem az azeri diktátor meg az Ukrajnát lerohanó Putyin kegyeit keresné, hanem a szomszédos Szerbiával és Ukrajnával ápolna jó kapcsolatokat, az felelne meg a kárpátaljai és vajdasági magyarok érdekeinek, a 48-as 12 pont szellemiségének.

img_3980.JPG

Egyébként Táncsics anyja szlovák, apja horvát származású volt… „ilyen ős-szittya magyar vérből eredtem én” – írja maga Táncsics egy helyütt, ironikusan. Ezt is érdemes ma megemlíteni, amikor a rezsim nemcsak a jogainkat veszi el, de az „idegenek” ellen uszít, s magyarkodással leplezi a szemérmetlen korrupciót.

Magyarország csak akkor talál vissza a 167 évvel ezelőtt kijelölt útra, ha visszatér az akkor követelésekhez. Egyenlőséget kell teremtenünk, a szabadságot kell visszaszereznünk, és a testvériség jegyében: be kell vezetnünk az alapjövedelmet, hogy véget vessünk a nincstelenségnek, az éhezésnek és a létbizonytalanságnak!

…Szabadság, egyenlőség, alapjövedelem!