Ne ölj! Imre, Te se!

Tisztelt Képviselő Úr! Kedves Imre!

Kérem, hogy a „Ne ölj!” bibliai parancsát még passzív elkövetőként, fideszes szavazógépként se sértsd meg! A légszennyezés: öl. Józsefvárosi önkormányzati képviselőként, a kerületben – különösen a Százados út és a Tisztviselő telep környékén – élők, közülük is mindenekelőtt a gyerekek, az idősek, a krónikus légzőszervi betegedésben szenvedők és családtagjaik nevében fordulok Hozzád. Mérvadó tanulmányok szerint már a szennyező részecskék koncentrációjának kismértékű csökkentésével is 1000-2400 haláleset volna megelőzhető Budapesten; és ez fordítva is igaz: már kismértékű növekedés is több száz, több ezer halálos áldozattal járhat.

Amint arról bizonyára értesültél, az Orbán-féle luxuskormány a felelőtlen költségvetés-foltozás és az adóötletelés keretében bejelentette az M0 és a fővárosba bevezető autópálya-szakaszok díjasítását. Ez az elképzelés megvalósulása esetén környezetvédelmi, közlekedésszervezési, gazdasági és egészségügyi szempontból is kezelhetetlen helyzetet okoz, ami ellen Neked mint józsefvárosi országgyűlési képviselőnek alkotmányos és erkölcsi kötelességed föllépni.

Az eddigi díjfizetési struktúrát úgy alakították ki, hogy az főváros tehermentesítését szolgálja. Az elkerülő utak díjasítása ezzel szembemegy. Ha az M0-t és a bevezető szakaszokat díjasítják, akkor az átmenő-forgalom megint a fővárosi utakat fogja választani, kiemelten a Józsefvárost (és választókerületed másik részét: Ferencvárost) is érintő Hungária körgyűrűt, melynek közvetlen közelében él több ezer 8. kerületi lakos, akiknek az egészségét már így is rendkívüli mértékben terheli a Hungária körgyűrű forgalma (és a légszennyezés csillapítását célzó intézkedések elmaradása). Várhatóan a hatás továbbgyűrűzik a kerület belső részei felé is, a Hungáriáról „kiszorulók” a kerület többi útját és a Nagykörutat (József körutat) fogják igénybe venni. Kerület-szerte tovább nő a zajszennyezés és a szálló por koncentrációja (holott mindkettő miatt folyamatban van már kötelezettségszegési eljárás), összességében – Budapesten és az agglomerációban – százezrek egészsége kerül veszélybe; sőt: konkrét halálesetekhez fog vezetni a megnövekedő légszennyezettség.

A Fidesz a választási programjában az ötletszerű adókivetés helyett egész mást ígért. „A nemzeti ügyek kormánya a jogalkotás átláthatóságának, előkészítettségének növelésével és az előzetes hatásvizsgálatok általánossá tételével javítja a gazdasági szabályozás minőségét, felszámolja a szabályok gyakori módosításának gyakorlatát. A vállalkozásokat érintő előírások módosításának feltételeit megszigorítja: egy előírás megváltoztatását a több évre előre megtervezett felülvizsgálatot megelőzően csak kivételes esetben teszi lehetővé. (...). Általánossá teszi a jogszabályok módosításaihoz való alkalmazkodás türelmi idejét.” Ezzel szemben az M0 és a bevezető autópálya-szakaszok díjasításával kapcsolatban egyetlen hatástanulmány, hatásvizsgálat sem készült – ezt a kormány szóvivője is elismerte. Előkészítés és egyeztetés nem volt. Ilyen körülmények között az új díj bevezetése a választási hazugságok sorát növelné.

Nem ez a legfontosabb, de ha már ilyen hosszú idő után újra írok Neked, megemlítem: ne hidd, hogy témát most „fedeztem fel”, s csak a Te bosszantásodra foglalkozom vele. Már választási programomban is külön fejezetben foglalkoztam ezzel: „10.4. Forgalomcsillapítás, kisebb környezetterhelés, csökkenő légszennyezés”, tavaly pedig a PM „Betegségügy helyett egészségügy” címet viselő (általam szerkesztett) Közpolitikai Füzetében részletesen is foglalkoztunk a témával, pl.: Legújabb kutatások szerint Európában a lakosság számához viszonyítva Magyarországon halnak meg a legtöbben részecskeszennyezés miatt”.

Kérlek, hogy képviselői esküd szövegéhez és a választóiddal szembeni kötelezettségeidhez hűen, a fentieket mérlegelve tégy meg mindent ennek az ésszerűtlen és káros javaslatnak az elutasításáért. Ellenkező esetben cinkossá válsz az érintett lakosság egészségkárosodásában, és igen: akár kerületi polgárok halálában is.

Üdvözlettel: Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, VIII. kerületi önkormányzati képviselő

Címzett: Dr. Vas Imre, a Fidesz országgyűlési képviselője, aki a józsefvárosiak „bizalmából” került a Parlamentbe.

szmog-m0.jpg