Ma a hajléktalanok. Holnap te jössz!

A rendőrök inkább sietve kimenekültek az aluljáróból, amikor megláttak minket; pedig a hajléktalanokkal korántsem ilyen elnézőek, mióta a Fidesz lelkesen törvénybe foglalta a jogfosztást.

Ma én is részt vettem az emberi jogok világnapja alkalmából szervezett akción; órákat töltöttünk a Deák téri aluljáróban a földön, kartonlapokon ülve, nyíltan vállalva, hogy szabálysértést követünk el. Minket nem vegzáltak. De ha nincsenek kamerák, ha nincsenek parlamenti képviselők, akkor a törvényesített önkény az úr. A jogkorlátozó alaptörvény-módosítás nyomán életbe lépett a fővárosi rendelet, illetve az országos rendőrfőkapitány utasítása; mert nyilván nincs jobb dolga a rendőrségnek, mint a hajléktalanok elfogása.

Mert a kiszolgáltatott emberekbe belerúgni, a szegényeket üldözni: ez elégíti ki a fideszes és kereszténydemokrata urakat.

A hatalom néha ugyan elszöszmötöl még azzal, hogy törvénybe, alkotmányba alaptörvénybe foglalja, legalizálja az emberi jogok szűkítését, megsértését (ilyen volt az egyházügyi törvény, a sztrájkjog korlátozása, a felzárkóztatásnak nevezett szegregáció törvényesítése, vagy éppen a Pedagógus Karba való kötelező beléptetés), de van hogy már ezzel se bajlódik (gyülekezési jog korlátozása, választójog korlátozása stb.) Úgy fosztanak meg emberi méltóságodtól, hogy korlátozzák emberi jogaidat -- akár hajléktalan vagy, akár közmunkás, akár pedagógus. A TASZ keserű köszöntőjében benne van minden, ami ebbe a blogba nem fér bele.

Ma a hajléktalanok. De holnap te jössz!

...Örök "ellenérv", a "ne csak tiltakozz, mondd meg azt is, mi a megoldás". E tekintetben szerencsés helyzetben vagyunk, mert az AVM és más civilek révén kezünkben vannak a megoldások a hajléktalan emberek lakhatáshoz juttatására (üresen álló ingatlanok hasznosítása, kísérleti albérleti program stb.). Csak meg kellene valósítani.

Reményre csak az ad okot, hogy milyen sokan jöttek oda hozzánk köszönetet mondva, javaslatokat téve. Hoztak enni is; a hajléktalanoknak adtuk, akik beszélgettek velünk, és a hajléktalanszállókon uralkodó áldatlan állapotokról meséltek...

emberijogok.jpg