Idegen tollakkal. KDNP-s stikli a Közoktatás Napján

Ma volt/van a Magyar Közoktatás Napja! Éljenek sokáig a pedagógusok, karbantartók, portások, tanulók (a gyerekeink!), szülők-nagyszülők, tesók, iskolafenntartók, szakszervezetek és mások, akik részesei az iskolák világának -- így vagy úgy.

Az iskolákról, Hoffmann Rózsáról és a NER erkölcseiről írtam itt már eleget, ma csak egy egész friss hírt osztok meg gyorsan, mielőtt belefeledkeznénk a nagy ünneplésbe: épp a mai napot találta alkalmasnak a Kormány, illetve Hoffmann Rózsa Michl József KDNP-s képviselő, hogy újabb köznevelő-szöget verjen a magyar közoktatás koporsójába.

Amit tett, az Orbán-rezsimben már olyan banális, hogy más napokon föl se' tűnne. Beterjesztett ma egy törvényjavaslatot, ami csak látszólag törvényjavaslat, és csak látszólag ő a beterjesztője. Valójában az elfuserált köznevelési törvény módosításáról van szó, 17 paragrafusban. A javaslatok zöme technikai jellegű, és a jogalkalmazás során felmerült problémák kiküszöbölésére irányul. De nem ez a lényeg. Ne menjünk el szó nélkül amellett -- legalább ma ne! -- hogy Michl József idegen tollakkal ékeskedik. A törvényjavaslatot ugyanis nem ő írta, és nem is az ő szakértői. Ebben biztosak lehetünk. Ilyen technikai részleteket kizárólag a minisztériumi szakapparátus lát át. Volt szerencsém Michl úr munkáját "élőben" is követni az Országgyűlés Oktatási Bizottságában -- nos, ott finoman szólva sem aktivitásával tűnik ki.

A benyújtott iromány tehát tipikusan az a kormánypárti önálló indítvány, amit a Kormány (miniszer/államtitkár) kérésére nyújt be egy stróman, hogy ne kelljen róla egyeztetni az érintettekkel, ne kelljen hatástanulmány -- s egyáltalán: hogy a pénteki benyújtás után hétfőn már meg is tárgyalhassa a Parlament.

...Ez volna "szilárd értékrend"?

Michl.jpg(Michl József: benyújtott egy papírt. A kép forrása)

Esetünkben az államtitkár párttársa (mármint nem MSZMP-s, hanem KDNP-s párttársa) a stróman. Ő már jól bevált ebben a dicstelen szerepben.

Hát csak ennyi, ezt jegyezzük meg: a magyar közoktatás napjára is jutott egy Fidesz-KDNP-s stikli. Egy hétvégi törvény, amit nem kötöttek az érintettek orrára (mit nekik "nemzeti együttműködés"!), s amely egyébként azzal kezdődik, hogy az egyházi iskolákban nem kell majd mégsem intézményi tanácsot alakítani -- így a fenntartó teljhatalmat kap. A szülők biztosan örülnek.

...Semjén Zsolt pártjában tényleg az a norma, hogy mások szövege alá írjuk a saját nevünket? S hogy úgy döntünk mások sorsáról, hogy meg se kérdezzük őket? ...Minden gyerek tudja, hogy ezt nem szabad!