Mi három? Avagy a fiam mégis iskolába megy…

Három iskolába jelentkeztünk, míg egy negyedikbe végül felvették. Három éve lett volna még hátra az igazgatónőnek a mandátumából, de nyáron hirtelen nyugdíjba küldték (a helyére van külsős pályázó is…). Három nappal a tanévkezdés előtt ezt olvastuk a suli honlapján: „Nem szeretnénk szabotálni az új tankönyvellátási rendet…”. 3000 forint/gyerek volt a tanterem kifestésére – összedobtuk, mert bár háromezer milliárdot nyúlt le a Fidesz a nyugdíjpénztárakból – azt a haverokra költötték, nem a gyerekekre (az államadósság, aminek csökkentésére hivatkoztak, csak nőtt).

…Ja és: háromszor sértették vérig a pedagógusokat különböző fideszes államtitkárok az utóbbi időben.

A NER tényleg Abszurdisztánt építi: ha kiosztják időben a tankönyveket (hogy be lehessen kötni, a család együtt belelapozhasson már vasárnap…), az „szabotázs”, de ha dohányboltok vesznek körbe egyes iskolákat, az természetes. Megszokjuk, ha pártkatonákat neveznek ki az iskolák élére, sőt, azt is, hogy egymással versengő fideszes és még-fideszesebb iskolaigazgató-jelöltek „ölik” egymást. Meg se lepődünk, ha bércsökkenéssel jár a béremelés, ha a túlóráért nem jár fizetség, ha elveszik a cafeteriát és a pótlékok egy részét. Azt pedig nyilván maguk a szülők kérték, hogy már nyáron befizethessék a bukott esztergomi fideszesek-vezette KELLO-nak a tankönyvpénzt (megemelt haszonkulccsal).

"Természetes" továbbá, hogy több mint száz iskolának nincs vezetője, hogy a bölcsőde-óvodákban azonos végzettséggel az egyik pedagógus 73 ezer forinttal kevesebbet keres, mint a másik. Magától értetődik, hogy  a szakképzést is agyagba döngölik, így épül a közmunka- és munkanélküliség-alapú társadalom. Így az is logikus, hogy „közkívánatra” rendőrökre bízzák a pedagógiai problémák megoldását, és a – még csak papíron létező – Nemzeti Pedagógus Kar hamarosan etikai szabályzattal korlátozza a pedagógusok szabad véleménynyilvánítását. A tanszabadság nyomasztó nyűgétől a nyájas Fidesz már megszabadította őket. Azt meg sem említem: óriásstadion épül Orbán szülőfalujában, a belügyi államtitkár városában, és más Fidesz-fellegvárakban, miközben tornatermek százai hiányoznak a mindennapos testneveléshez az országban.

 isk-rendor1.JPG(a kép forrása)

Azon már csak mosolygunk, hogy a nagy káoszban, határtalan hatalomakarásban mintha saját klientúrájáról is elfeledkezett volna a Fidesz-klikk: az egyházi iskolák finanszírozása is megoldatlan, nem csak az alapítványiaké. Persze e mögött nem kell tudatos szándékot keresni; ez csak azt mutatja, hogy nem csupán kártékony, de inkompetens is a narancsállami oktatásirányítás.

…A nagyfiam tehát iskolába megy. A sulija nem vetemedett "szabotázsra", így tankönyvei még nincsenek. Füzetei, tanszerei összekészítve. Köszönjük a pedagógusoknak, hogy ilyen körülmények között is kitartanak. Giccsesen hangzik, de mégis: ez a hivatástudat. A következő idézet most különösen találó: „A tanítás az optimizmus legnemesebb megnyilvánulása.” (Collen Wilcox)