Előrehozott önkormányzati választásokat!

Előrehozott önkormányzati választásokat tavasszal!

Amennyiben a Kormány tartja magát az önkormányzatok hatásköreinek csütörtökön bejelentett drasztikus szűkítéséhez, és a Fideszes többség megszavazza azt, akkor az egy éve választott testületek és polgármesterek feladata olyan mértékben alakul át, hogy az szükségessé teszi új választások kiírását!

2010 őszén az emberek aszerint választottak, hogy ki tudná a kerület, a város, a község általános iskolájának ügyeit a legjobban intézni, ki tudná a megyei kórház felújítását a legügyesebben menedzselni stb. Márpedig most az iskolát, a kórházat (meg a gyerekvédelmet, a járóbeteg-rendelőt stb. stb.) államosítják, elveszik az önkormányzattól.

Ez teljesen új helyzetet teremt, amit csak új választásokkal lehet megnyugtatóan rendezni! Írják ki az előrehozott választást, legkésőbb 2012 tavaszára!

×××

Bár eddigi kutatómunkám nagyrészt arról szólt, hogy miért rossz gazdája az önkormányzat az iskoláknak, hogyan járul hozzá az egyenlőtlenségek újratermeléséhez, "Az autonómia bukása" címmel külön tanulmányt, és -- szerzőtársaimmal -- két könyvet is szenteltem a kérdésnek, most mégis szíven ütött a Kormány minapi bejelentése. Ezzel lényegileg vége a 21 éve működő önkormányzatiságnak Magyarországon. Uborkaszezon van, nyaralnak a Fideszes polgármesterek, sokaknak fel sem tűnt, de mi azért jegyezzük meg: az általános iskolákat államosítják, az önkormányzatokat megfosztják hatásköreik jó részétől.

Ha a kórosan alulfinanszírozott oktatási, egészségügyi és szociális szférából hiányzó százmilliárdok visszapótlásáról, egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetéséről, és főleg: a társadalmi-területi-kerületi egyenlőtlenségek kiegyenlítéséről volna szó, talán azt mondanám: ezért nem nagy ár az újabb centralizáció. De a helyzet egyértelmű: a helyi közösségeket úgy fosztják meg önrendelkezési joguktól, szabadságuktól, hogy nem kapnak cserébe semmit. Vagyis hát kapnak: újabb megszorításokat és mindenható prefektusokat, helytartókat.

×××

Ezt a blogbejegyzést a magyar önkormányzatok oktatási ügyosztályain dolgozóknak ajánlom, akikre gyakran haragudtam (sosem személy szerint!), de akiket vissza fogok, vissza fogunk sírni.