A Nemzeti Elhülyítés Rendszere (NER)

Az oktatási rendszer (KLIK), a tankönyvterjesztés (KELLO) és végül a tankönyvkiadás totális államosítása az Orbán-rezsim főműve. Mindezt nem csupán azért tették, hogy a haverok jól fizető állami monopóliumok élén szolgálhassák a pártállamot, vagy hogy teljes ellenőrzésük alá vonják az iskolákat. Napról napra sokasodnak a példák, amelyek azt mutatják, a legfőbb cél a Nemzeti Elhülyítés Rendszerének (NER) felépítése.

Ennek a rendszernek vált az államosított, 100%-ban állami tulajdonú Apáczai Kiadó a jelképévé.

Az Apáczait Esztergályos Jenő – egyfajta révületben – ajánlotta fel az Orbán-rezsimnek, s az immár állami tulajdonú cég élén azóta is hűségesen szolgálja a rendszert.

Korábban már írtam a kiadó összeesküvés-hívő szerzője, Bánhegyi Ferenc által írt Etika tankönyv rémségeiről, több ízben is – ebben összekeverik az erkölcsöt és az életvezetési tanácsokat. Az egészet pedig nagy adag előítéletességgel itatják át. A termékeny Bánhegyinek egy korábbi „művét” még 2000-ben, tehát az első Orbán-kormány alatt (!) minősítette a Minisztérium hivatalosan is elfogadhatatlannak: „ugyancsak az Apáczainál megjelent Ember és társadalom című szerzeményét négy évvel ezelőtt annak előítéletes tartalma miatt az oktatási tárca kérelmére vonták ki az iskolákból.” Az új állami tankönyv-monopóliumnak köszönhetően az Apáczai előítéletes, a gyerekekben bűntudatot ébreszteni szándékozó könyvei csak egyre terjednek.

A történelemhamisítás pedig már szinte kötelező elem náluk, 2000-től egészen máig. Összhangban a kormány emlékezetpolitikájával.

A matematika-tankönyvük nemi sztereotípiákat újratermelő borítója a legfrissebb a sorban: tömény előítéletesség árad a képből. Egy kislány a fejét fogja és szenved, kínjában vigyorog: mintha a matek túl nehéz volna neki. Együttérzésemet fejezem ki a szerzőkkel, akik most nyilván szintén „fogják a fejüket”. Bennük és a pedagógusokban még bízhatunk. Bár a Fidesz mindent megtesz (Nemzeti Pedagógus Kar stb.), hogy megfélemlítse, behódolásra kényszerítse őket. De ők nem hagyják magukat.

A baltás gyilkosság propagálása sem okozott gondot az Apáczainál. Elvégre ez csak erősíti a magyar-azeri barátságot. Csak akkor visszakoztak, és akkor is értetlenkedve, amikor kitört a botrány.

A másik állami tankönyvkiadó is hasonló eltévelyedéseiről válik lassan hírhedtté, a legnagyobb botrányt a bevásárlóközpontba járó és külföldi hírtévéket néző „mai fiatalok” bűnös életmódjáról értekező irodalomkönyv kavart.

Döbbenten állunk ennyi szolgalelkűség és hülyeség láttán. Még akkor is, ha tudjuk, Orbán álma bérrabszolgákról és alattvalókról szól, nem a tudástársadalomról. Így a Nemzeti Elhülyítés Rendszere (NER) nem véletlenszerűen termeli ki az ostoba, hamis és előítéletes tankönyveket. Mindez a rendszer lényegéhez tartozik:  elitoktatást vezetnek be, a tankötelezettségi korhatár leszállításával korai iskolaelhagyásra ösztönzik a diákok jelentős részét, a szakképzést az oktatási rendszeren kívülre tolják...

…a hülyeség elleni harcban én most egy aprócska lépést tudok csak tenni: csatlakozom a Facebook-on terjedő kezdeményezéshez, jelképesen lecserélem az előítéletes matekkönyv-borítót egy olyan képre, amely a matematika „Nobel-díját” elnyerő iráni matematikusnőt ábrázolja:

Mirzakhani.jpg