Béremelés helyett a sztrájkjog korlátozása

Az Országgyűlés által ma tárgyalt köznevelési tv-módosításban van néhány gyöngyszem. Szombaton már megszólaltunk a botrányos iskolai beiratkozások ügyében (az 5. paragrafus kapcsán), és én külön is (itt és itt), de nekem gyanús, hogy a technikainak álcázott módosítások sorában szereplő 17§, amellyel az úgynevezett Megyei Intézményfenntartó központokhoz (a MIK-ekhez) tartozó köznevelési intézményeket is államosítják, az önkormányzatok, megyei önkormányzatok kárpótlás nélküli vagyonvesztésének újabb állomása.

…És most lássuk, hogyan korlátozza tovább a sztrájkjogot a Fidesz! (A munkavállalói jogok és a sztrájkjog korlátozása egyik alapvető törekvése volt az Orbán-Simicska rezsimnek, kezdettől fogva.)

A törvény 7. §-ával: bevezetnék az ún. „minimális ellátási szintet”, ami kb. megfelel a sztrájkjogban ismert „még elégséges szolgáltatás”-nak, s amelyet minden intézménynek biztosítani kell. 

És a felsorolás alapján a tanításon kívül mindent csinálni kell, sztrájk esetén is. Ami fából vaskarika.

Ennek a célja tehát az, hogy a pedagógusok ne tudjanak ténylegesen („keményen”) sztrájkolni. Miközben jelenleg is folyamatban van egy, a PDSZ által indított per, a sztrájk ügyében!…

Ez egyszerre a pedagógusok arculcsapása, a sztrájkjog korlátozása, és de facto visszamenőleges törvényalkotás (hiszen a PDSZ a sztrájkot már korábban bejelentette).

A szakszervezeteket nemcsak megosztották, de rá is szedték: húzták az időt, rávették még a PDSZ-t is, hogy tárgyaljon még tovább -- s ők eközben sebtiben beveszik a törvénybe a „minimális ellátási szint” kötelezettségét. Ezzel értelmét veszítené a sztrájk, melynek lényege épp a nyomásgyakorlás. Tetszik nem tetszik, egy munkabeszüntetés akkor éri el a célját, ha a mindennapokban fennakadást okoz.

Márpedig a pedagógusoknak a sztrájkra minden okuk megvan:

-          elmaradt a beígért életpálya-modell bevezetése, a béremelés,

-          folytatódik a pénzkivonás az ágazatból,

-          teljes a káosz az államosítás körül,

-          növelik az osztálylétszámokat (épp ebben ugyanebben a törvényben)

-          az új tantervi szabályozással elveszik a pedagógusok pedagógiai autonómiáját…

hamarosan_ped-sztrájk.jpg(a kép forrása)

Ha most elveszik a tényleges sztrájkjogot a pedagógusoktól, az azt jelzi, hogy újabb olyan lépésekre készül a kormány, amik az eddig is sokat szenvedett tanítókat, tanárokat fogják sújtani.

Én szóltam!...