Titkos hatásvizsgálat a röghöz kötésről -- Hoffmann kivételesen őszinte!

Ez alapján a titkos "hatásvizsgálat" alapján döntött a kormány. Lássuk!

2012-ben 715 412 259 Ft. KÖLTSÉGVETÉSI PLUSZ-KIADÁSt generál a röghöz kötés. Ez közelít az egymilliárd forinthoz.

...Ha már megszorításra van szükség a Fidesz dilettáns gazdaságpolitikája miatt, lehetne ezzel kezdeni: felejtsék el az egészet! Úgysincs semmi értelme, csak az irodaszer-gyártók járnak jól, az állami követeléseket amúgy sem tudják majd behajtani külföldön, no és EU-jogot is sért (mint azt maguk az előterjesztők is bevallják, lásd lent!).

23 excel-sorban sorolják a főbb egyenlegrontó tételeket, az ügyintézésre költött százmilliókat: OH, MÁK, NAV, Nyugdíjbiztosító, Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat: személyi költségek és fejlesztések...

Ez aztán tényleg fölösleges bürokrácia!

Íme a legszebb önellentmondás egyetlen mondatba sűrítve: "valamennyi szférában fennáll a foglalkoztatás növekedésének lehetősége (amennyiben van munkalehetőség)". Tehát miközben a foglalkoztatottság növelését nevezik meg a javaslat nagy előnyéül, ők maguk is tudják, hogy a röghöz kötés nem teremt egyetlen árva munkahelyet sem. Leszámítva azt az 50 főt, akit az Oktatási Hivatalhoz vesznek fel bürokratának.

Érdekes, és eddig ritkábban tárgyalt következmény lehet, hogy "felmerülhet az állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas képzésben részt vevő hallgatók esetében a diplomás minimálbér emelésének igénye." Más kérdés, hogy az egésznek így nincs semmi értelme... egyrészt mert az új munkatörvénykönyve szerint megszűnik az egységes minimálbér, másrészt mert diplomás minimálbér amúgy sem létezik (!), hanem csak garantált bérminimum, ami viszont már középfokú végzettséghez is jár, s összege olyan alacsony -- bruttó 108 ezer volt tavaly is, annyi idén is --, hogy az szégyen.

Az előterjesztő becsületére legyen mondva, hogy nem kendőzi el a javaslat hátrányait, idézem: "(1) társadalmi elfogadhatósága kétséges (2) felmerülhet, hogy az Európai Unió alapját képező munkavállalás szabadságát és a polgárok szabad mozgását az intézkedés korlátozza (3) az intézkedés következtében a magyar felsőoktatási intézményekbe való jelentkezések száma csökkenhet, ami a felsőoktatási intézmények működését hátrányosan befolyásolhatja (...) (2) az informatikai rendszer felépítéséhez jelentős ráfordítás szükséges". És arról is írnak, hogy a lediplomázás után itthon dolgozni kényszerülő fiatalok elesnek attól a lehetőségtől, hogy tanulmányaik után külföldön tapasztalatokat szerezve, nyelvet tanulva váljanak értékesebb és jobban megfizetett munkaerővé itthon.

Kedvcsináló a hallgatóknak, hogy rájuk milyen adminisztratív terhek hárulnak majd: szerződéskötés, tájékoztatás a tanulmányi és foglalkoztatási "előmenetelről", a hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartás, az adattovábbítások bonyolítása.

Végül de nem utolsósorban, egy lakonikus mondat Hoffmann Rózsától a rendszer működtetésének környezeti hatásairól: "A papír és energia felhasználás jelentősen nő."

...Van még feladata az ökopolitikának! Egyébként az, hogy ebben az egyetlen rövid kormánymondatban két helyesírási hiba is van, arra utalhat, hogy talán maga Schmitt Pál plagizálta fordította bolgárból/ franciából.