Cenzúrával ünnepelte '56-ot a Józsefváros Újság

Cikket kért tőlem (mint a Párbeszéd önkormányzati képviselőjétől) Kocsis Máté kerületében a helyi lap, de mivel a válasz nem tetszett neki, inkább le se hozta. Úgy látszik, a revolverújságírás műfajával kísérletezik a szerkesztőség, de ez a próbálkozása befuccsolt. Marad a tömény Fidesz-propaganda. Az is elég émelyítő. Én '56-ot másképpen ünnepeltem -- ez nem teszett nekik. Legalább itt közlöm a cenzúrázott választ, amíg Mészáros a blog.hu-t is meg nem veszi...

A Főszerk. levele:

"Tisztelt Képviselő Urak!

Józsefváros október 23-ai ünnepségén a kerület vezetése mellett részt vett a 12 Fidesz-KDNP képviselő, valamit Jakabfy Tamás és Pintér Attila képviselők is. Önök, ha jól láttam, nem voltak jelen az eseményen. A távolmaradásuknak esetleg konkrét oka, vagy üzenete van?

 Kérem, ha úgy gondolják, osszák meg a szerkesztőséggel a távolmaradásuk okát, és véleményüket 1956-ról.

Amennyiben élni kívánnak a válaszadás lehetőségével, kérem, holnap 14 óráig küldjék el szerkesztőségünkbe, de telefonon is elérhető vagyok a 06 20 ... számon.

Előre is köszönöm a válaszukat,

Üdvözlettel, Nyerges Zoltán

szakmai igazgató, főszerkesztő

Józsefvárosi Média Központ

Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt."

Válaszom, ami a cenzúra áldozata lett:

Tegnap kaptam a helyi lap főszerkesztőjétől egy számonkérő levelet, hogy miért nem voltam ott idén a kerületi ’56-os rendezvényen. Örülök, hogy Főszerkesztő Úr éberen figyel, ki-hol jelenik meg, bár az Auróra utcai Rendelőintézetet felújító offshore-hátterű, hamis Uruguay-i referenciát megadó cég, és annak Rogán-közeli tulajdonosa, vagy éppen az Orczy-kert fáinak helyére 3 milliárdos lovardát építő Mészáros Lőrinc valahogy elkerülte a figyelmét.

Kérdésére válaszolva közlöm, hogy: az 1956-os Forradalmat idén részben egykori ’56-osok, részben a korábbi és a mostani autoriter rezsimet egyaránt elutasító fiatalok társaságában, nem a hivatalos ünnepségen, de itt, Józsefvárosban ünnepeltem. A kerületi rendezvényekre is járnék, ha ott, más kerületekhez hasonlóan, lehetőséget biztosítana Józsefváros vezetése arra, hogy – ellenzéki önkormányzati képviselőként – a hivatalos ünnepség részeként, méltó körülmények között helyezhessem el a Párbeszéd Magyarországért koszorúját. Ez eddig sajnos nem így volt, de bízom benne, hogy a jövőben így lesz.

József utcai lakosként a napokban fiaimmal megnéztük, kipróbáltuk a közeli Horváth Mihály téren berendezett emlékpark járműit, meséltem nekik a Forradalomról, a munkástanácsokról, Bibóról és az elnyomás természetéről. Csak azt nem értették: ha ki van írva a nagy fekete autóra, hogy „ruszkik haza!”, akkor a kormány most miért a szíriai Aleppóban kórházakat bombázó oroszokkal építtet nálunk atomerőművet.

Ha a zugújságírás, a hecckampányok és a pártpropaganda mellett a kerületiek életét érintő kérdések megvitatására is tér nyílik a lap hasábjain, akkor még ennél is nagyobb örömmel állok majd a lap rendelkezésére. Végül, hadd idézzem ’56 hősét, Bibó Istvánt: „A félelem, a veszély állandó érzésében szabállyá vált mindaz, amit az igazi demokráciák csak az igazi veszély órájában ismernek: a közszabadságok megkurtítása, a cenzúra, az ellenség „bérenc”-einek, az „áruló”-nak a keresése, a mindenáron való rendnek vagy a rend látszatának s a nemzeti egységnek a szabadság rovására való erőltetése. A demokrácia meghamisításának és korrumpálásának a legváltozatosabb formái jelentek meg (…): az egészséges közösségi akaratképződést meggátló vagy meghamisító választási rendszerek vagy választási visszaélések, puccsok és átmeneti diktatúrák.

img_4696.JPG

(fiaim futják körbe a Nagy Fekete Autót a Horváth Mihály téren)

A helyi lap elektronikusan is olvasható. A polgármester (névvel) 11-szer szerepel benne (+fotók), az ellenzéki képviselők együttvéve: nullaszor. Erre Mészáros Lőrinc is csettintene!