Képviselőtestületi vita a kvóta... helyett a valóságról!

Íme néhány szemelvény a józsefvárosi képviselőtestület vitájából az ún. kötelező betelepítési kvóta ügyében. ...Nem hagytam szó nélkül Kocsis Máté uszítókampányát, de nem hagytam azt sem, hogy a Fidesz-Jobbik elterelje a figyelmet az ország valódi problémáiról:

„Dr. Erőss Gábor: Köszönti a jelenlévő dr. Vas Imre országgyűlési képviselőt a testületi ülésen. Megjegyzi, hogy szerinte az emberek közbiztonságát az veszélyezteti, amit a jelenlévő Képviselő úr és (fideszes) képviselőtársai csinálnak a Parlamentben, amikor évről évre megszavazzák azokat az egészségügyi megszorításokat, amik miatt bizonyíthatóan sok száz magyar ember hal meg, mert a megszorítások miatt az orvosok és az ápolók menekülnek az országból...

Dr. Sára Botond Attila: Felszólítja Erőss Gábor képviselőt, hogy fejezze be, mert ez túlmegy minden határon, most nem ez a téma (…)

Dr. Erőss Gábor: ...összefügg a kettő, mivel behoztak egy országos ügyet a Testület elé.

Dr. Sára Botond: Kéri, hogy a színjátékot meg a parádét fejezze be, és csak az üggyel kapcsolatban tegye meg észrevételét a Képviselő Ur.

Dr. Erőss Gábor: Valóban van józsefvárosi érintettség ebben az ügyben, mert a Polgármester úr volt az, aki személy szerint az egyik arca és szája volt annak az uszító kampánynak, ami a menekültek ellen zajlott ebben az országban, olyanok ellen, akik a háború elől menekültek. Ez valóban szégyene volt Józsefvárosnak.

Józsefvárosban most is országosan a legnagyobb arányban élnek bevándorlók. Ez egy sokszínű kerület, eddig a Fidesz ezt támogatta, és jól tette, hogy megőrizte Józsefvárost olyannak, amilyenné kialakult a történelem során, ezért sem érti, amit most csinálnak, hiszen a saját politikájukkal mennek szembe ezzel. Józsefváros megőrizte multikulturális jellegét, és láthatóan kiváló kapcsolatokat ápolnak a bevándorlókkal. Például van olyan bevándorló (a vitában megneveztem, a jegyzőkönyvből a név hiányzik, de nem is a név a lényeg), akinek a cégének a Városüzemeltetési és Pénzügyi Bizottság (VPB) 2013-ban hatalmas üzlethelységbérleti kedvezményt adott. 130 ezer Ft lett volna a bérleti díj és végül a fideszes többségű bizottság 28 ezer Ft-ra vitte Ie ezt a díjat, majd amikor a cég nem teljesítette a helyiség felújítását, amire a kedvezményt kapta részben, akkor a VPB újra szavazott és megengedte neki, hogy a felújítást később végezze el. Ez nem történhetett volna meg akkor, ha a fideszes többség nem ápol jó viszonyt vele, és ezt nem elítélőleg mondja. Szeretné, ha a józsefvárosiak többsége szembesülne azzal, hogy ez az uszító kampány, amit folytatnak, az milyen viszonyban van a valósággal.

Dr. Sára Botond Attila: A valóság az most Nyugat-Európában van. Több ezres, sőt milliós nagyságban. (…)

Vörös Tamás (Fidesz): (…) Az egészségügyben van probléma, de jelenleg is két kórház áll felújítás alatt a kerületben. Fals összehasonlításnak tartja a migráció kérdését a VPB-határozattal. Nem ismeri az említett urat és a döntésre sem emlékszik (…)

Jakabfy Tamás (LMP): „A határozati javaslat 3. pontjában szerepel az ,,iIlegáIis migráns'' kifejezés. A módosító javaslata az, hogy ezt a kifejezést cseréljék ,,menekült''-re. (…)”

Gondos Judit (Fidesz): (...) azt, hogy mint egy csürhe ellepjék az országot és átgázoljanak rajta, azt nem engedheti meg egyetlen jóérzésű magyar sem. (…)

Pintér Attila: A Jobbik minden eszközzel meg szeretné akadályozni a tömeges bevándorlást. Veszélyt jelent, ha ilyen nagy számban próbálnak letelepedni eltérő kultúrájú emberek. (…)

Dr. Szilágyi Demeter (Fidesz): Magyarországbefogadó kultúrája vitán felül áll, megnézve a történelmét. (…)

Vörös Tamás (Fidesz): (...) az emberi természettől idegen dolgot próbálnak leerőltetni a valóság torkán, és rövidtávon van politikai haszon, mert a baloldal támogatottságának is jelentős részét a nemrég betelepült emberek, személyek adjak a nyugateurópai államokban is, de társadalmi szinten ne tekintsék értéknek, mert nem az.

Jakabfy Tamás (LMP): (…) Szerinte a Habony találta ki az egészet. (...) Többször járt a II. János Pál Pápa téren akkor, ő nem látott rendzavarást, csak területelfoglalást, szemetelést. (…)

Dr. Erőss Gábor: Nem csodálkozik, hogy a Jobbikkal ilyen összhangban van a Fidesz, az értékeik közösek, és közösen kínálták fel Vlagyimir Putyinnak az országot, Fidesz-közeli cégek húznak hasznot a paksi bővítésből.

Felhívja a figyelmet arra is, hogy a Fidesz-közeli offshore cégek külföldieknek letelepedési kötvényeket árulnak hatalmas haszonkulccsal, vagyis a szó szoros értelmében árulják a hazát. (Így) különösen visszatetsző az uszítókampányuk. (De) Egy idő után ez már nem fog működni, mint az egészségügy, ahol eltűntek az ápolók és orvosok, és nincs, aki megműtse, és amivel megműtse a magyar betegeket. Tiborcz Ur, Garancsi István, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc és a fideszes barátok tíz-, százmilliárdokat tesznek zsebre, vagy hogy Vas Imre megszavazta a Parlamentben, hogy Andy Vajnának ne kelljen játékadót fizetnie...

Dr. Sára Botond Attila Felszólítja a Képviselő Urat, hogy az előterjesztésrőI beszéljen.

Erőss Gábor: ... arról beszél, hiszen az ország problémái ezek, mert az, amit Vas Imre Andy Vajnának megszavazott, az a pénz hiányzik az egészségügyből, amiatt nem kerül sor időben daganatos betegek műtétjére... mindenki tudja, hogy csak erről akarjak elterelni a figyelmet...

Dr. Sára Botond Attila: Képviselő Úr Jászai Mari-díjat fog kapni! Felszólítja, hogy az előterjesztésről beszéljen, ne össze-vissza.

Pintér Attila: Amit Erőss Képviselő Úr mondott, az nevetséges. Ilyen alapon ő meg azt állítja, hogy a balliberálisokat és a hozzájuk köthető civil szervezeteket Soros György pénzeli, és a Képviselő Úrék meg amerikai és másféle érdekeket szolgálnak ki. (…)

Kaiser József (Fidesz): El kell mondani, hogy Magyarország vendégszerető állam, sok náció él itt. (…)

Dr. Erőss Gábor: Köztársaság tér ügyben igyekezett... (Közbeszólás.) de örömmel veszi, hogy képviselőtársai a pápát emlegetik, mert jó lenne, ha egy kicsit többet olvasnák Ferenc pápa intelmeit, és gyakorolnák az irgalmasságot, ha már kereszténynek mondják magukat.

A vécék ügyében elmondja, hogy jobban szerette volna, ha több mobil vécé lett volna kitéve (azokon a józsefvárosi közterületeken, ahol sok volt a menekült ősszel, különösen a Köztársaság téren). A Főkertnél próbálta elintézni és hetekkel később történt valami. Továbbá elmondja, hogy olyan szégyen érte a VIII. kerületet, hogy Rogán Antal képviseli a Palotanegyedet az országgyűlésben. Ő, akihez az offshore cégek szálai kötődnek, amik pénzért árulják a letelepedést. Szeretné kérni, ha találkoznak Rogán Antallal, aki ellen ingatlanügyben nyomozás folyik.....

Dr. Sára Botond: Képviselő Úr a kvótáról beszéljen! Ha ezzel kapcsolatban van mondanivalója, mondja, de hülyeséget ne beszéljen.

(…) Dr. Erőss Gábor a palotanegyedi polgárok nevében is hívják fel a figyelmét arra, hogy a magyar törvényeket a magyarországi képviselőknek is be kell tartaniuk.

Dr. Sára Botond: Rogán Antal ellen semmilyen nyomozás nincs, ez hangulatkeltés.”

 …A testület 12 (Fidesz-Jobbikos) igennel, 2 nemmel (LMP, PM) elfogadta a javaslatot. Az MSZP és a DK képviselője nem vett részt a vitában és a szavazáson. A vita ennél sokkal hosszabb volt, de a saját blogbejegyzésemben nem kívántam a minimálisan szükségesnél nagyobb teret adni a Fidesz-Jobbik uszításának. Aki az egész vitára kíváncsi, elolvashatja.

Aztán eldöntheti: hagyja-e elterelni a figyelmét az oktatás és az egészségügy válságáról, a a Fidesz-korrupcióról, a „Kubatov-kopaszok” rémuralmáról... Vagy nem hagyja, és – első lépésként – eljön holnap tüntetni

gumicsont-plakat.jpg