A korrupció ellen, az alapjövedelemért

A Korrupció Kormánya elleni debreceni tüntetésen elmondott beszédem:

Tisztelt Egybegyűltek, kedves Barátaim!

Pokorni Zoltán 2010-ben azt ígérte, hogy az a fideszes „aki belenyúl a pénztárba, annak le fogják vágni a kezét.” Hol vannak a levágott kezek? Orbánék, Kósáék ellopták még a fejszét is!

Nem akarok senkit sem ámítani: korrupció minden országban létezik, létezett az elmúlt 25 évben is minden magyar kormány alatt.

A korrupció mindenhol felüti a fejét, mindenhol küzdeni kell ellene. DE mára a helyzet egészen drámaivá vált. Az Orbán-kormány ugyanis Európa egyik legkorruptabb kormánya. Az a lépték, az a mérték, és az a gátlástalanság, ami az Orbán-rezsimben tapasztalható, az tényleg páratlan.

Vagy szerintetek nem az?!

Ilyen még nem volt! Amikor maffia-kormányzásról beszélünk, akkor az nem szónoki túlzás. Eddig Simicskára szabták a közbeszerzéseket és a törvényeket, most Mészáros Lőrincre, Andy Vajnára és Orbán vejére. A lényeg ugyanaz: nem egyszerűen megsértik a törvényeket, nem egyszerűen lopnak, még csak nem is az van, hogy gyakran és sokat lopnak. Hanem semmi mást nem csinálnak. Csak lopnak, lopnak és lopnak.

Magánnyugdíjak, trafikok, földek, tankönyvpiac, közbeszerzések, kamu szerződések... S nincs bennük szemérem: a maffia felcsúti ága fát is lopott, mázsaszám.

Orbán most találkozott valakivel, aki még nála is nagyobb tolvaj. Putyinnal. Ő az egész országot lopja el, szőröstül-bőröstül. Nem csak a pénzünk kell neki, hanem a lelkünk is. A jövőnk, a szabadságunk.

De mi nem adjuk! Nem hagyjuk!

Nem kell a kezüket levágni, csak börtönbe kell őket zárni. Bűn nem maradhat büntetlenül.

Kedves barátaim! Itt látható egy szám: 175 milliárd. Elég sok pénz, a legtöbbünk igazából el sem tud képzelni egy ekkora összeget. A PM gazdaságpolitikai szakemberei kiszámolták, hogy körülbelül ez az az összeg, amit éves szinten vissza lehetne szedni, meg lehetne spórolni, ha valaki komolyan gondolná a korrupció elleni küzdelmet. No, nem ennyi az, amit egy évben ellopnak, elcsalnak – az ennek sokszorosa. De ez az az összeg, amit egy kormány meg tudna fogni, már rövid távon. Fellépve az áfacsalások ellen, a közbeszerzéseken taroló oligarchák extra-profitja és az offshore adóelkerülés ellen, beindítva a célzott vagyongyarapodási vizsgálatokat.

A Párbeszéd Magyarországért jelenleg 2 olyan jelenséget lát, ami felemészti, tönkreteszi az országunkat: a korrupció és a szociális válság. A kettő sajnos elválaszthatatlan. Ami a szociális válságot illeti, csak néhány adat:

  • Több mint 4 millióan élnek létminimum alatt - egy 10 milliós országban!
  • Nap mint nap 40.000 gyermek éhezik és legalább 130.000 szenved az alultápláltságtól.
  • 1 millióan dolgoznak a létminimumnál kevesebb pénzért!
  • A nyugat-európai országokban a minimálbér a magyar négyszerese, de még Szlovéniában is a duplája.

A napokban a PM előállt egy olyan koncepcióval, mely radikálisan enyhíthetne a szociális válságon. Ez az Alapjövedelem. Az Alapjövedelem minden magyar állampolgár számára garantálná az alapvető létbiztonságot.

Szeretnétek egy kormányt, amely nem lop, hanem a népért dolgozik, csökkenti a kizsákmányolást, valamint a kiszolgáltatottságot és megteremti 10 millió magyar számára a létbiztonságot?

Az Alapjövedelem bevezetése tényleg forradalmi jelentőségű lenne. A magyar történelemben először megszűnne a nincstelenség! Felszámolható lenne az éhezés. Felére csökkenne a szegények száma. Felére csökkenne a létminimum alatt élők aránya. És soha nem látott módon megemelkedne a nettó minimálbér és az alacsony fizetések. Nem hagynák el a fiatalok tömegesen az országot, nem kényszerülnének arra, hogy Londonba menjenek mosogatni.

Ezek nem üres ígéretek, ezt az utolsó fillérig kiszámoltuk. Az alapjövedelem akár már most bevezethető lenne. Méghozzá úgy, hogy a költségvetési hiány egy fillérrel se emelkedjen!

Az alapjövedelem teljes mértékben fedezhető lenne belső átcsoportosításokból, egy igazságos, többkulcsos adórendszerből, és abból, ha be lehetne gyűjteni az itt látható 175 milliárdot. Ehhez egyetlen egy dolog kellene: egy kormány, amely komolyan gondolná a korrupció elleni harcot és az igazságos társadalom megteremtését.

Kedves barátaim! Sokan úgy vélik – szerintem tévesen – hogy a magyar emberek már beletörődtek abba, hogy újra és újra kifosztják őket. Mi a PM-ben azt mondjuk: ebbe soha sem lehet beletörődni, soha sem szabad beletörődni. Veszett fejsze nyele? Nem, nem és nem!

Csak rajtunk múlik. Rajtunk múlik, hogy meddig tűrjük, hogy egy maffia-kormány uralkodjon felettünk. És rajtunk múlik, hogy megtaláljuk azokat, akik nem csak hangosan kiabálják, hogy „le Orbánnal!”, hanem elképzelésük is van arról, hogy hogyan kell az országot megmérgező korrupció és az országot megnyomorító szociális válság ellen egyszerre és sikeresen felvenni a harcot.

img_6982.JPG

Meg lehet szüntetni a maffiakormányzást, meg lehet teremteni az alapvető létbiztonságot – mindenki számára. A Ti számotokra is! Csak rajtunk múlik! Új rendszerváltást!

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

img_6985.JPG