Veszprém: szép győzelem, de ennél több kell

A Fidesz 20 százalékpontos előnyből indult (ha a tavaly áprilisi eredményeket nézzük), és így futott bele egy 9 százalékpontos vereségbe. Óriási bukta. De nézzük meg közelebbről!

…Úgy még nagyobb! Azonban mindjárt látszik az is, hogy nem annyira az -- egyébként fényes győzelmet arató -- össz-ellenzéki jelölt, Kész Zoltán szerepelt jól, hanem a Fidesz (és az LMP) jelöltjének szavazatszáma zuhant óriásit. A Fidesz és az LMP is csak fele annyi szavazatot kapott, mint szűk egy évvel ezelőtt. A százalékos arányok azért megtévesztőek, mert 2014-hez képest a részvétel jóval alacsonyabb (bár időközi választáshoz képest nem kevés). 64% volt, 45% lett.

Az „Összefogás” jelöltjéhez képest Kész Zoltán egy picit erősödött, de csak egy picit: 13.009-ről 13.871-re. A Fidesz összeomlott: 22.194-ről 10.939-re. Az LMP is: 2904-ről 1487-re.

fidesz-logo-d0001f6f96c4508214bd8.jpg

(kép: 168ora.hu)

Az LMP kevés vidéki bástyájának egyikében kapott most egy nagy pofont. Látszik, hogy ha éles a verseny, a kispártoknak nem osztanak lapot. Ez az egyfordulós rendszer csapdája. Az LMP 2014-ben még megúszta, mert a választók úgy érzékelték: nincs éles verseny; de ez most már nincs így.

Látszik az is, hogy a választók már faképnél hagyták a Fideszt, de ahhoz, hogy országosan is meg lehessen verni, olyan hiteles alternatívára van szükség, amely nemcsak antikorrupciós és demokratikus elkötelezettséget mutat, de az igazságos társadalom programját is.

Ezért javasolja a PM az alapjövedelem bevezetését. Mert a demokrácia helyreállítása és a narancstolvajok elkergetése mellett a szociális válság enyhítése, a társadalom kettészakadásának megállítása is éppoly égető. A nincstelenségben és létbizonytalanságban élőket akkor fogja tudni mozgósítani az ellenzék (ma ez még nem sikerült!), akkor fog tudni egy ennél nagyobb választási részvétel mellett is győzni, ha a társadalompolitikája is meggyőző.

A Fidesz tehát megroggyant, a bizonytalanok száma jelentősen nőtt. De az alternatíva még nem elég vonzó. Vonzó Kész lendülete, vonzó, hogy nagy civil tüntetést szervezett helyben, de nyilván nem vonzó annak a mozaik-koalíciónak minden darabkája, amelyik támogatta. Vonzó a karakán karakter, de nem vonzó, amit korábban képviselt. (Persze a választók nagy többsége utóbbiról mit sem sejtett). Az Orbán-, Lázár-, Rogán-, Habony- és Fidesz-ellenes helyi népszavazást megnyerte, a győzelme fantasztikus siker, lélektani fordulópont. De ennél több kell, ha meg akarjuk buktatni Orbánt. Tízmillió magyarnak szóló rendszerváltó program. Az alapjövedelem ilyen.