Fizess!

Most jó lenni józsefvárosi képviselőnek!

Kocsis Máté pisitesztje ráirányította a figyelmet a kerületre. A hvg.hu riadóztatta a közvéleményt: 2015. január 1-jétől él egy új helyi adó Budapest 8. kerületében: a kiadott lakások után évi 28 140 forintot kell fizetnie a bérbe adónak, méghozzá a bérbe adott ingatlan (akár csak egy szoba!), méretétől teljesen függetlenül. És persze az elhelyezkedéstől is függetlenül, a Magdolnában ugyanúgy mint a Corvin-Negyedben.

Baloldali zöld képviselőként a vagyoni típusú adóztatás elvét támogatom; a vagyont megadóztatni igazságosabb, mint mondjuk a fogyasztást (vö.: Fidesz által 27%-ra növelt ÁFA). A kommunális adó is ilyen vagyoni típusú adó. Ha értelmes módon csinálják.

De persze Józsefváros esetében erről szó sincs. Ez csak egy újabb rezsiemelés.

A vitában szóvá tettem, hogy az előterjesztés nem került fel időben az önkormányzat honlapjára; pótkézbesítéssel, az utolsó utáni pillanatban kaptuk kézhez. Nyilván, hogy csökkenjen az ellenzék esélye arra, hogy megtalálja az ördögöt a részletekben.

A képviselő-testületi vitában kifogásoltam azt is, hogy az előterjesztéshez – egy új adó bevezetéséhez – nem készült hatástanulmány, s felhívtam a figyelmet számos várható negatív következményre.

Ellenzékiként ennél sokkal többet sajnos nem tehettem. Esetleg önkéntes drogtesztnek vethettem volna alá fideszes képviselőtársaimat, nincsenek-e módosult tudatállapotban.

A kommunális adóról ezek után természetesen nemmel szavaztam (az ellenzéki képviselők közül ketten igennel szavaztak, hárman nemmel szavaztunk, a fideszesek persze megszavazták). Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere, illetve a zuglói önkormányzat épp most döntött arról, hogy visszafizeti a Fidesz által beszedett kommunális adót a zuglóiaknak.

Az egyik következmény a sok közül, amivel nem számoltak, hogy ezzel nőni fog az albérletek ára a kerületben, hiszen a tulajdonosok (már aki ezek után nem feketén ad bérbe...) áthárítják az adóterhet a kiszolgáltatott albérlőkre. A rezsiemelés folytatódik. Az albérletben élő kis jövedelmű családok, egyetemisták örülni fognak.

 fizess_mpsz.jpg

(a kép forrása)