Józsefnéváros. „Kényeztetés” Kocsis-módra

Az augusztus 23–24-i hétvégén zenével, divattal, ízekkel és illatokkal kényezteti [sic!] a hölgyeket…” Ezzel a felkonferálással köszönti a nőket a VIII. kerületi Fidesz, idén már harmadszor (a kötelező kettő: Anyák Napja és Nőnap mellett). Mit „köszönti”!?! „Kényezteti”!

Egy kulturális esemény, fesztivál: öröm. Reméljük, nem csak a választási kampánynak szól. De mindenképpen jó dolog. Csakhogy ez a fogalmazás, meg a „szebbik nem képviselői” kifejezés az emberben akaratlanul is felidézi az elmúlt évek kisebb-nagyobb Fidesz-botrányait. A Kocsis Máté vezette önkormányzat szexista szövege árulkodik arról, amiről a Fidesz egész társadalompolitikája szól. A NER narancsuralmi rendszerében a nő: kényszerközmunkás, feleség („-né”), pofozógép, anya-robot, és – ezt a fent idézett alpári megfogalmazás is híven tükrözi – szexuális objektum. Megalázzák a nőket, ahelyett hogy segítenék őket abban (bölcsődével, részmunkaidővel, a közszolgáltatások fejlesztésével stb.), hogy ne kelljen választaniuk a gyerekszülés és a munka, karrier között. Aztán csodálkoznak, hogy tovább csökken, vagy jó esetben is nagyon alacsony szinten stabilizálódik a születésszám.

Jellemző, hogy a parlament Fidesz-frakciójában a legalacsonyabb a női képviselők aránya. S a macsó-tempó szó szerint: ijesztő. A legnagyobb vihart kavart eset a vakkomondoros ügy, amelyben a Fidesz a jól ismert kettős beszéd taktikáját alkalmazta.

Most, a kampányban, a Palotanegyed Fesztivált a Fidesz-vezette önkormányzat a nőknek dedikálta. Képmutató módon egy fesztivállal próbálja pótolni azt, amit évek óta a nők helyzetének javításában elfelejtett, vagy tudatosan nem tett meg! Csak hát kilóg a ló- és vakkomondor-láb.

Vannak konkrét közpolitikai javaslataink arra, hogy hogyan lehetne a nők helyzetét ténylegesen javítani, a nők társadalmi és politikai szerepét erősíteni. S mindezzel, közvetve, a gyermekvállalási hajlandóságot is növelni. De a legfontosabb – egy politikustól – a személyes példamutatás, erről szól az írásom illusztrációjául választott fotó. Ez egy korábbi akciónk során készült, melyben a családon belüli erőszak ellen tiltakoztunk, a női esélyegyenlőségért emeltünk szót (és feliratot):

eross_csbe.jpg