Az EU rezsit csökkent, Orbán hisztizik

10 évvel ezelőtt, amikor beléptünk az EU-ba, egy francia folyóiratnak úgy jellemeztem a magyarok Európához való viszonyát, hogy nincsenek „se mellette, se ellene”. Szerintem ez azóta sem változott. Vagy mégis? Nagy port vert fel a közelmúltban az a közvélemény-kutatás, amely szerint a magyarok euroszkeptikussá váltak, eltávolodtak Európától; sokan tudni vélték: ez a Fidesz (és a Jobbik) EU-ellenes retorikájának, a "szabadságharcnak" a hatása; mások biztosak voltak benne, hogy az összefüggés fordított: a Fidesz a közvélemény változását követi a retorikájával, ügyesen. Aztán kiderült: tévesek voltak az eredmények, a magyarok többsége még mindig EU-párti, az arányok nem változtak az elmúlt években (sokan semlegesek). A kutatók elszámolták magukat, elnézést kértek. Előfordul. A Fidesz tehát annak ellenére hepciáskodik, hogy a magyarok 2/3-a nem EU-ellenes.

A magyarok teljes természetességgel lakták be a közös európai házat, anélkül hogy euromániássá váltak volna. Csak a politikai osztály hozzáállása változott. Leginkább a jobboldalé. „Tiszteletet a magyaroknak” – ezt üzeni „Brüsszelbe” Orbán Viktor a legújabb óriásplakátján. Mert ismét saját magát azonosítja „a magyarokkal”. Pedig „Brüsszel” csak a korrupt és autoriter kormányokat nem tiszteli.

A Fidesz EU-ellenességét, amellett, hogy persze cinikus politikai számítás szülte (kellett egy ellenség, egy bűnbak), Orbán személyiségtorzulásából is le lehet vezetni. Hiszen itthon lassan mindenkit hűbéresévé tesz, hatalma hovatovább határtalan, de Hegyeshalomnál megáll a tudománya. Toporzékol, hogy Brüsszelnek nem parancsolhat: nem helyezheti át Szájer József felesége az egyes pereket kénye-kedve szerint a neki tetsző bíróságra, és nem maradhat adómentes a májkárosítás.

Pedig Brüsszel nem valamiféle Gonosz Hatalom. Európa mi vagyunk! Pl. ott ül egy rakás fideszes EP-képviselő kezdettől fogva az Európai Parlamentben. Éspedig nem is akárhol: az Európai Néppárt sorait erősítik. S ebben a ciklusban bizony ők (is) vannak kormányon Brüsszelben; Barroso is az ő emberük. A Fidesz brüsszeli kormánypártként (!) követel „Brüsszeltől” tiszteletet? Tudathasadás. Abszurd.

Az EU csökkentette, és most el is törli a roaming-díjat. Mi ez, ha nem rezsicsökkentés? Aztán iskolát, utat, vasutat épít. Nálunk is, országszerte. Európa jobban teljesít. Csak nem kéne lenyúlni a támogatásokat. Az EU nem tiszteli a maffiát, ez igaz. Amit az EU rosszul csinál, ilyen is van bőven, arról nem beszél Orbán: rosszul kezelték a görög válságot, sehogyan sem birkóznak meg a regionális egyenlőtlenségekkel, és nem tudnak hatékonyan gátat szabni az EU-s pénzek lenyúlásának. Vajon miért nem ez ellen tiltakozik Orbán? Költői kérdés! Pedig van miért küzdeni Brüsszelben bőven – de nem Brüsszel ellen: a munkahelyekért, a szociális Európáért, a zöld fordulatért, a pénzügyi szektor szabályozásáért, a részvételi demokráciáért, a klímaváltozás ellen, az EU-s támogatások hatékonyabb és korrupciómentes felhasználásáért

putyin orbán.jpg

(kép: varanus.blog.hu)

Ehelyett Putyin felcsúti lobbistája tiszteletet követel. Magának. Mit neki munkahelyteremtés, mit neki élelmiszer-biztonság, mit neki szociális Európa, mit neki demokrácia! A miniszterelnökünk infantilisan viselkedik.

Elég a hisztiből! Küldjünk felnőtteket az Európai Parlamentbe!