A titkos Fidesz-program. Fizetős középiskola és a többi

Terjednek a mémek a világhálón: vicces képekben osztják meg az emberek a tippjeiket egymással, hogy mit várhatunk a Fidesz-Közgéptől, ha -- ne adj Isten – megnyerné a következő választást is. Azóta van ez így, mióta Orbán Viktor kijelentette: a Fidesznek tényleg nincs programja, illetve van, de az csak egy szó: „folytatjuk!”. Majd a rá jellemző szerénységgel pontosított: „folytatni szeretnénk”.

Csoda hogy mindenkinek eszébe jutott az a sok disznóság, amit a Fidesz-KDNP az elmúlt négy évben tett – és 2010-ben, a választások előtt, szintén titokban tartott!? Az egyoldalú alkotmányozástól, az önkormányzatoktól elvett iskolákon keresztül a minimálbér alatt fizetett közmunkáig és a megbízható áldoktorok pozícióba helyezéséig!? A bőség zavarával küzd, aki megpróbálja megtippelni, mire készülhet a Fidesz április 6. után: hol mekkora megszorítást tervez, melyik színházigazgatót rúgja ki, hány száz és ezermilliárdot utal át a Közgépnek a paksi bővítés ürügyén stb.

Pedig egyáltalán nem olyan viccesek ezek, és többségük nagyon is reális, még ha elsőre abszurdnak is hat. Az  egyik, világhálón terjedő kép alapján például a Fideszt ezt ígéri:

fideszprogram2014_09_kozepiskola  web.jpg

(A kép forrása)

Hogy fizetőssé tennék a középiskolát, az egyáltalán nem légből kapott elképzelés, bármennyire is abszurdnak tűnik. Két jele is van, hogy esetleg erre készülhetnek. Az egyik, hogy leszállították 16 évre a tankötelezettséget. Innentől kezdve nyugodtan mondhatják, hogy 16 éves kor fölött már nem kötelező, és ha a tanulás ingyenes is: az érettségiért már fizetni kell! A Te érdeked -- hát fizess! Majd bevezetik az "érettségi diákhitelt"…

A Kerényi-Szájer féle Alaptörvény szerint „(2) Magyarország ezt a jogot (…) az ingyenes és kötelező alapfokú, az ingyenes és mindenki számára hozzáférhető középfokú (…) oktatással (…) biztosítja.” Tehát a tanulás igen, de maga az érettségi nem feltétlenül ingyenes.

A másik jel még egyértelműbb: a Fidesz-KDNP deklarálta, a szakképzési koncepcióban és a Széll Kálmán tervben is jelezte, hogy csökkenteni akarja a gimnáziumba, szakközépiskolába kerülő, tehát érettségit szerző diákok arányát egy-egy korosztályon belül. Elitképzéssé akarja visszaváltoztatni a gimnáziumi képzést, és szakiskolákba akarja áttolni a szakközépiskolásokat, fittyet hányva minden szakmai ellenérvre: „Az érettségit adó iskolák lebombázása mindenekelőtt a szakközépiskolák, Magyarország legsikeresebb oktatási intézményének a lebombázását jelenti”. Ez a folyamat, a gimnáziumok megritkításával már ebben a ciklusban elkezdődött, mint arra már figyelmeztettünk.

De ha az érettségi fizetőssé tételét nem is merik most még meglépni, van pár durva lépés, amit simán kinézek belőlük – pusztán az alapján, amit ebben a ciklusban már megtettek. Épp most találtam a világhálón egy tízpontos listát, ami elsőre teljes képtelenségnek hat, annyira brutális, pedig legalább 7-8 pontja sajnos teljesen reális. Ezt a listát holnap a Facebook-oldalamon teszem először közzé: https://www.facebook.com/dr.eross.gabor?ref=hl – egy kommentárral, hogy melyik pontnak mekkora a valószínűsége - a Fidesz eddig tettei és nyilatkozatai alapján.