A hazai nemzetiségek választójogának durva és kártékony korlátozása

A Fidesz több tízezer magyar választópolgárt foszt meg választójogától. Igaz, csak félig, s persze törvényesen. Aki feliratkozik nemzetiségi választónak, az nem szavazhat az országos pártlistákra! Márpedig "A Nemzeti Választási Iroda péntek hajnali összesítése szerint a legtöbben a roma (16 941), illetve a német (12 641) nemzetiségi nyilvántartásban szerepelnek, de egy kedvezményes mandátum megszerzéséhez 20-25 ezer szavazatra lenne szükség az áprilisi választáson. A névjegyzékbe vételi határidő péntek délután négykor jár le." (Index) Ha maradnak ezek az adatok, a 13 hazai nemzetiség sok tízezer tagjának szavazata megy veszendőbe! S ezt a legtöbb nemzetiségnél, amelyek kis létszámúak, előre is lehetett tudni!

A romák még lehet, hogy átlépik a küszöböt, a Kubatov-lista alapján a Fidesz várhatóan szerintem pont annyi feliratkozót és szavazót fog szállítani, hogy azt az egy kedvezményes mandátumot megkapja a Lungo Dromos listavezető, de a többiek?!

Néhány évtizeddel a svábok kitelepítése után tízenikszezer svábot (németet) fosztanak meg Magyarországon a szavazati jogától?! Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

Most, amikor az egyik vajdasági magyar párt épp a szerb kormányba igyekszik, ... főnyi magyarországi szerbet fosztanak meg a választójogától?! Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

Most, amikor az RMDSZ is éppen a román kormányba lép be, ... főnyi magyarországi románt fosztanak meg a választójogától?! Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

Most, amikor a -- nemzetiségi nyelvhasználatot biztosító -- ukrán nyelvtörvény eltörlése miatt tiltakozunk, ... főnyi magyarországi ukránt és ruszint fosztanak meg szavazati jogától?! Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

Most, amikor a magyar honvédség már a horvát légtér ellenőrzését is át szeretné venni (igaz, a horvátok nem tudnak róla), ... főnyi magyarországi horvátot fosztanak meg szavazati jogától? Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

Most, amikor a szlovákiai magyar elnökjelölt eredményes választási szereplését ünnepeljük, ... főnyi magyarországi szlovák választójogát korlátozzuk?! Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

Most, amikor Lengyelország maradt hazánk utolsó barátja (Azerbajdzsánt és Putyint leszámítva), ... főnyi magyarországi lengyel választójogát korlátozzuk?! Igaz, csak félig, s persze törvényesen.

A hazai örmények választójogának de facto korlátozásával legalább Azerbajdzsánnál szerzünk jó pontokat.

A törvény szerint, az a nemzetiség, amelynek listája nem éri el az országgyűlésben szavazati jogot biztosító szükséges szavazatszámot, de nemzetiségi listát állított, szószólót küldhet a parlamentbe, aki szavazati joggal nem, de egyéb felszólalási stb. jogokkal rendelkezik. Ehhez már egyetlen (8 millióból egy, az egy darab) szavazat is elég. De akkor minek a nemzetiségi listák, amelyekre feliratkozva magyar választópolgárok tízezrei veszítik el úgy a listás szavazati jogukat, hogy cserébe garantáltan nem kapnak semmit?!

Nem lett volna egyszerűbb biztosítani a hazai nemzetiségeknek, hogy automatikusan delegálhassanak egy-egy szószólót?! Az igaz, hogy az alkotmánybíróság kimondta a mulasztásos alkotmánysértést ez ügyben (t.i. a rendszerváltás óta megoldatlan volt a hazai nemzetiségek parlamenti képviselete), de ezzel a megoldással a helyzetet a Fidesz-többség csak súlyosbította, eleve kizárva a 13 nemzetiség közül 11-et (vagy 12-őt), pusztán csak azért, hogy annál az egynél, ahol biztosra mehettek, meglegyen az az egy fideszes plusz-szavazat a következő Országgyűlésben?!

A probléma fordítva is felmerül: a hazai kisebbségekhez tartózónak valló honfitársaink tízezrei nem iratkozhattak fel a nemzetiségi listára, amit szívük szerint megtettek volna, mert, ismerve a törvényben rejlő csapdát, nem akartak úgy járni, hogy elveszítik listás szavazati jogukat, de cserébe' nem kapnak nemzetiségi mandátumot se.

voter_supression_illustration.jpg

(a kép forrása)

Ez egy példátlanul cinikus és aljas eljárás a hazai kisebbségekkel szemben, és súlyosan árthat a határon túli magyaroknak is. Ahogy Kaltenbach Jenő fogalmazott erről szóló cikkében: "a kisebbségi polgárt arra kényszeríteni, hogy válasszon honpolgári vagy nemzetiségi identitása között, olyan abszurd gondolat, amely csak az aktuális hatalom képviselőinek fordulhat meg a fejében. Ez ugyanis olyan, mintha a határontúliaknak előírnánk, hogy csak akkor szavazhatnak nálunk, ha lemondanak az ottani szavazati jogukról. Ráadásul még ezt is pancser módon, a szakma szabályait megsértve teszik. Ha ugyanis a kisebbségi lista egy mandátum erejéig „versenyez” a pártlistákkal, akkor mi a csudának kell regisztráció?"

Tehát egyetlen fideszes plusz-mandátumért alázták meg az összes hazai kisebbséget, és hozták kínos, politikailag káros helyzetbe a határon túli magyar közösségeket. ...Ennek az alávaló és kártékony rezsimnek mennie kell!