Nyelvében élt a nemzet. Eddig. Avagy: a logopédus loholjon!

Nem ez az első eset, hogy a magát „nemzetinek” nevező Fidesz ráront nemzetére, annak nyelvére, irodalmára. Kiforgatja a szavak értelmét, középszerű írókat sztárol, miközben a nagyokat még holtukban sem tiszteli, próbálja bedarálni a bölcsészetet – s vele a magyar szakot, szinte nullára csökkenti a szakiskolások magyar óra számát, miközben titkos Nyelvstratégiai Intézetet hoz létre, melynek vezetőjeként Orbán Viktor magához vonja az igekötők használatának kérdését is, mint annak idején Sztálin "elvtárs".

De ma a logopédia európai napja volt, úgyhogy most arról lesz szó, hogyan bánik el a Fidesz a vidéki pedagógiai szakszolgálatokkal, azon belül is az óvodások, iskolások beszédfejlesztését végző logopédusokkal.

Mint azt egy közleményben már megírtuk, a kormány és a KLIK sok más, hasonlóan sikeres tevékenysége mellett a pedagógiai szakszolgálatokat is lehetetlen helyzetbe hozta, különösen a logopédusokat. A jogszabályi változások következtében a kiszolgáltatottságuk – mint az oktatásban dolgozóknak általában is – megnövekedett. A Hoffmann Rózsa féle oktatásirányítás pedig úgy alakította át a pedagógiai szakszolgálatok működését, hogy a személyi, tárgyi, anyagi feltételeket nem biztosította hozzá. Persze ez jól illeszkedik a közoktatás rombolásának és az esélyegyenlőségi kérdések elhanyagolásának folyamatába is, nem csak a magyar nyelv és irodalom iránti érzéketlenség fideszes hagyományába.

Idén számos megyében hirtelen megnövekedett a logopédusok munkaterhelése. Kötelezővé vált számukra a járások teljes ellátása, függetlenül attól, hogy hányan vannak erre a feladatra az adott szakszolgálatnál. Sok helyütt két-három ember helyett dolgozik egy-egy logopédus, ugyanis létszámbővítést nem vagy alig engedélyeztek. A szakszolgálatok zömének nincs szolgálati autója, így a logopédusok családi gépkocsival járják a településeket, ráadásul a KLIK gyakran csak másfél-kéthónapos késéssel folyósítja nekik a benzinpénzt. Tehát utazó gyógypedagógusként kell dolgozniuk olyanoknak, akik nem ilyen státusban vannak. A dolgozók éves rendes szabadságát viszont lecsökkentették.

A tanulók színvonalas fejlesztése ellehetetlenül a megnövekedett település- és gyerekszám miatt. Mondjuk, heti 2 helyett csak 1 órát tudnak tartani.

 logop-kép.jpg

(a kép forrása)

De nem csak az egy gyerekre jutó óraszám csökkent: a logopédus loholhat egyik helyről a másikra. Mindezt úgy, hogy a fejlesztést elavult, alkalmatlan eszközökkel kell végeznie, s esetenként az óvoda, iskola folyosóján talál csak helyet.

Jellemző a magát nemzetinek hazudó kormányra, hogy a szép magyar beszéd elsajátításának lehetőségétől is megfosztja a magyar gyerekeket.

u.i.: Még ideillik a hoffmanni, orbáni anyanyelv-gyalázás legújabb, minősített esete: „A példaképek piedesztált érdemelnek, és én magamat az általam csodált személy képére formálom.”, „Drága ízlésem van, amivel gyakran elnyerem mások csodálatát és tiszteletét.” stb. stb.

u.i.2..: ezt a bejegyzés megírása után láttam, további konkrét és elképesztő példák arról, hogy miket művel a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozókkal a Fidesz-kormány: itt a link.