Mi mindannyian "cigány buzik" vagyunk

1968-ban Daniel Cohn-Bendit-et, a párizsi diáklázadás vezérét (aki ma a Zöld frakció társelnöke az Európai Parlamentben) a szélsőjobb és a kommunisták is támadták. Volt ő minden: zsidó, német (csak 23 évvel járunk a háború után!), német zsidó...

Az "idegenek" és a másság gyűlölete sajnos öröktől fogva létező ferde hajlama az emberiségnek. A politikusoké pedig, hogy ezt kihasználják. A francia zöldek elnökjelöltnőjét, a norvég (!) származású Eva Joly-t is az első adandó alkalommal leidegenszívűzte a francia jobboldal; igen az ún. jobbközép is. S ez most történt, alig két éve!

Amikor Cohn-Bendit-et '68-ban szidalmazták, a diákmozgalom egésze magára vette a bélyeget. Azt tették, ami a megbélyegzők veszte: jelképesen azonosultak a "más"-sal, s ezzel lefegyverezték az agresszort. A tüntetők ezt skandálták: "mi mindannyian német zsidók vagyunk". S megszületett a híres plakát is:

dcb.jpg(a kép forrása)

A tegnapi Budapest Pride, a fokozatosan össznépi, vidám karnevállá átlényegülő meleg méltóság menete után szembemasírozott velünk a valóság: Derdák Tibort, Orsós Jánost és egy harmadik társukat "gárdista kinézetű" fiatalok bántalmazták; a rendőrök pedig mintha elmulasztottak volna intézkedni...

Derdák Tibor az elnyomottak között is kirekesztett romákat segíti évtizedek óta, egy ideje a Dr. Ámbédkár gimnázium vezetőjeként. Orsós János pedig annak a Dzsáj Bhím buddhista roma közösségnek a vezetője, amely egyébként a Fidesz-kormány által egyházi rangjától megfosztott egyházak egyike.

Nekik kiabálták azt a bántalmazók, hogy "szarrá lesztek verve, cigány buzik". És a fenyegetést tett követte. Ugye nem ilyen országban szeretnénk élni?! Tanuljunk a francia diákoktól: vegyük magunkra a "bélyeget", fegyverezzük le az agresszorokat, egyúttal mutassunk fityiszt a homofób és szegregáció-párti kormánypártiaknak! Mert mi mindannyian cigány buzik vagyunk!

IMG_1241.JPG