A francia kapcsolat

Öt évet éltem Franciaországban, ezek után a minimum egy...

Gratuláció a francia Zöldeknek!

A francia Zöldek (Europe Ecologie – les Verts) a vasárnapi nemzetgyűlési választáson óriási sikert értek el: az Ötödik Köztársaság történetében először sikerült az önálló frakció alakításához elegendő számú képviselőt a parlamentbe juttatniuk. Ezzel, mint Európa-szerte egyre több helyen, Franciaországban is a politikai élet meghatározó szereplőivé váltak a zöldek. Jelöltjeik néhol 70%-os eredményt értek el (mondjuk ehhez egy előzetes választási megállapodás is kellett az ottani /mondom: ottani!/ szocialistákkal), szinte az összes régióból jönnek a képviselőik, s nem csak a nagyvárosokból.

A 18 fős frakcióban a férfiak és nő aránya fele-fele – az ökopolitika ebben is más. A választások még csak a folyamat kezdetét jelentik: merthogy kormányozni is fognak, Cécile Duflot miniszter és még egy államtitkár részvételével.

A cél közös: a válságból a centrum és a félperiféria országai csak együttes erővel lábalhatnak ki, a válságkezelésnek pedig nem válhatnak áldozatává sem a legelesettebbek, sem természet. A kormányprogram többi részét most nem ismertetem, de kérésre megteszem :-)