Évi húszezer áldozat – mini-felsőoktatás, csak az elitnek

"A kormány által tegnap bejelentett felsőoktatási keretszámok bizonyítják, hogy a Fidesz a megszorítások oltárán áldozza fel a magyar fiatalokat. Az Orbán-kormány egyik évről a másikra húszezerrel csökkenti a tandíjmentességet élvező, első évfolyamos hallgatók számát, és teljes propagandagépezetét mozgósítva igyekszik elhitetni az emberekkel, hogy a „csak” fél tandíjat fizetők valójában ösztöndíjasok. A mai általános és középiskolások és az ő szüleik kerültek a kormány célkeresztjébe – ezt több százezer embert jelent.

A kormány nyíltan hazudik: nem nő a tandíjmentes férőhelyek száma még a kiemelten támogatottnak mondott területeken sem. Ellenkezőleg, a tavalyihoz képest a műszaki szakokon 1850-nel, a természettudományos szakokon 1200-zal, az informatikai képzésben pedig 1950-nel kevesebb elsős hallgató mentesül a tandíj alól. Az összes szakon csaknem húszezer fővel csökken a tandíjmentes férőhelyek száma.

Az LMP emlékeztet: miközben a látszólag továbbra is támogatott – mérnöki, természettudományi, informatikai – képzéseken jelentős keretszám-csökkentést hajtanak végre, a brutális megszorításokat ügyetlenül leplező álszent Fidesz-politika nemzetinek mondott felsőoktatási rendszerében éppen a nemzeti önazonosságot szolgáló szakokra (magyar nyelv és irodalom, történelem, néprajz) nem telik. Ez egyébként foglalkoztatáspolitikai szempontból is ésszerűtlen, hiszen – a közhiedelemmel ellentétben – a bölcsészek körében alacsony a munkanélküliség.

A tegnapi bejelentés szerint szinte teljesen megszűnik a tandíjmentes képzés a gazdaságtudományi és a jogászképzésben, ezután csak a gazdagok választhatják ezeket a pályákat: azok, akiknek telik a tandíjra. A gazdaság tönkretétele és a demokrácia lebontása után ugyanis a kormánynak már se közgazdászokra, se jogászokra nincs szüksége. A meghirdetett keretszámok alapján társadalomtudósokra sincs, akik elemezhetnék az egykulcsos adó bevezetésének és a közszolgáltatások leépítésének drámai következményeit.

A megtévesztő módon Diákhitel 2-nek nevezett tandíjhitel nemcsak az adósra, hanem az államra is nagy terheket ró. A kormány nem állítja vissza a többkulcsos adórendszert, így nem biztosítja azt, hogy akiknek diplomájuk többet ér a piacon nagyobb mértékben vegyék ki részüket a közteherviselésből. Így azok a jövendő pedagógusok fognak egy fél életen át nyögni az adósság súlya alatt, akiknek a reáljövedelme 2011 első félévében tíz százalékkal csökkent, vagy azok a szakápolók, akik éhbérért végzik nehéz munkájukat.

S ha mindez nem volna elég, még a röghöz kötést is bevezeti a kormány, gátolva a fiatalok hosszabb távú külföldi tapasztalatszerzését. Ezzel a Fidesz elismeri, hogy a távolabbi jövőben sem kíván olyan feltételeket teremteni az országban, hogy a fiatalok önként, szívesen maradjanak itthon. Ez a 37 milliárdos megszorítás ára.

Budapest, 2012. január 6.

Osztolykán Ágnes,
országgyűlési képviselő
az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke

Pető Ernő,
az LMP Országos Választmányának oktatáspolitikai szakszóvivője"

Lásd: itt.