körző-kurzus, kurzor-kurzus

Bejelentették a hivatalos keretszámokat. A korábban itt közzétettekhez képest annyi a változás, hogy az össz-keret kicsit nőtt, és a műszaki, természettudományi, informatikai szakok javára csoportosítottak át a jogászoktól, közgazdászoktól. A bölcsészek, társadalomtudósok számkivetettsége megmaradt. És az is, hogy -- összességében -- egyik évről a másikra radikálisan csökken a felsőoktatáshoz való hozzáférés. Tandíjmentesség: csak az elitnek.

Bár nagyapám is mérnök volt, s apósom is az, azért mégis furcsa ez a már-már misztikus mérnök-kultusz a Fidesznél. (Meg a természettudós-, meg az informatikus-kultusz).

Mintha a Fidesz technikai fejlődésbe, modernizációba vetetett kicsit naiv, kicsit 19. századi hitét tükrözné mindez. Meg persze a lobbiérdekeket. Félre ne értsen senki: a mérnököket szeretem, a mérnök-kultuszt nem. (Ahogy a sportot is szeretem, csak a sport-kultuszt nem.)

...Ül "A" mérnök a tervezőasztalnál és körzőjével (kurzorával) szép szabályos kupolát rajzol a "vállalkozó" Demján Sándor közpénzből épülő Dómjának tetejére. Ez a jövő.

De mielőtt túlinterpretálnám a műszaki-természettudományi szakok piedesztálra emelését, azért azt ismételjük át még egyszer, hogy még így, az utolsó pillanatban kicsit megemelt keretszámokkal együtt is csak annyi történik, hogy ezeknél a "kiemelten kezelt" szakoknál kisebb mértékben CSÖKKEN a keretszám, mint más szakoknál. Semmi több. Körző-kurzus mini-körzővel.