A Föld nevű bolygó

Kommentár nélkül: Jávor Bence beszéde -- kivételesen nem magyar belpolitika (mert arra már nem találok szavakat). Bár azért a hazai energiapolitikáról is szó esik:

"A magyar gazdaságpolitika összeomlását kísérő zajban alig jutottak el hozzánk annak az esemény hírei, mely Afrika déli csücskén zajlott. (...) Nem sok jó hírrel szolgálhatunk: a világ tovább sodródik a klímakatasztrófa felé. (...)

Mielőtt még túlságosan eltávolítanánk magunktól a problémát, érdemes megjegyezni: Magyarország Európán belül a klímaváltozás által leginkább fenyegetett országok közé tartozik: egy 2 fokos melegedés nálunk az időjárási szélsőségek gyakoribbá válásával, az aszályok és árvizek súlyosbodásával, az ország mintegy egyharmadának elsivatagosodásával járna. Ezt a klíma-sokkot a magyar gazdaság a jelenlegi állapotában aligha viselné el: drámaian felgyorsulna az elszegényedés, az élelmiszer-önellátás illúzióvá válna, és alighanem az ivóvíz-ellátásban is tartós fennakadások lennének - hogy csak a legsúlyosabb és legkézenfekvőbb következményeket említsük. 

Aki csak a pénz nyelvén ért, az is könnyen megértheti, hogy a klímavédelem elő számú politikai prioritássá emelése immár nem halasztható tovább. A 2007-es Stern-jelentés 7000 milliárd dolláros GDP-csökkenést valószínűsít arra az esetre, ha a jelenlegi trendek mentén folytatódik a felmelegedés - miközben a tanulmányból az is kiderül, hogy évente a fenti összeg néhány százalékának befektetésével a legsúlyosabb krízis elkerülhető lenne (...)

a használatarányos útdíj bevezetését a kormány épp most halasztotta el, a széntüzelést "bebetonozták" az energiastratégiában, a földgáz és széntüzelés közvetlen és közvetett pénzügyi támogatása pedig a mai napig nagyobb, mint a megújuló energiáké."