Diáklázadás! Gimnazistákat a barikádra!

A farizeus-Kormány cselszövéseiről és álszent prédikációiról ma egy különösen jól sikerült közleményt sikerült írnunk :-) Amit most kiemelnék: bár a Kormány tervei a mai főiskolásokat-egyetemistákat is sújtják, az utánuk következő nemzedéket, a mai általános iskolásokat s középiskolásokat még inkább: az ő orrukra csapják rá az egyetem kapuját, ill. ők fognak egy életre eladósodni (a tandíjt fedező hatalmas összegű diákhitel miatt). Őket vagy az ő szüleiket is szeretném látni a barikádokon, a diáklázadás élén!

...na és akkor a szöveg, amire büszke vagyok:

"Tiltakozó diákok – az LMP a tandíj és a röghöz kötés ellen

A miskolci tüntetés és a szegedi éhségsztrájk után ma a becsapott diákok tiltakozó mozgalma budapesti demonstrációval folytatódik. Az LMP szolidáris a jövendő és jelenlegi hallgatókkal, elutasítja a Fidesz-KDNP nemzeti érdekekkel szembemenő terveit. Az egyetemi autonómia megtörése, a tandíj bevezetése és a röghöz kötés helyett az LMP egy igazságos, nyitott, demokratikus, átlátható és fenntartható felsőoktatásra tesz javaslatot.

A Fidesz retteg a diákok tiltakozásától, ezért küldte az illetékes államtitkár – Hoffmann Rózsa – helyett Navracsics Tibort a hallgatói önkormányzatokkal folytatott tárgyalásokra. De a dühös hallgatókat nem lehet néhány látszatengedménnyel lecsillapítani, mert a Fidesz politikai identitásának lényegét tagadja meg, amikor – mint teszi most – bevezeti a tandíjat és a fiatalok orrára csapja az egyetem kapuját.

Lehet más a felsőoktatás! Az LMP honlapján olvasható felsőoktatási programunkban részletesen kifejtjük a főiskolákról, egyetemekről alkotott elképzeléseinket, az ugyanott olvasható költségvetési alternatívánkban – „Munkát, levegőt!” – pedig megmutatjuk, hogy mindez a deficit növelése nélkül is finanszírozható.

Nyissuk nagyra a felsőoktatás kapuit! A középiskolai, főiskolai és egyetemi férőhelyek számát szűkíteni több mint bűn. EU-s vállalásunk és nemzeti érdekünk azt diktálja, hogy mielőbb teljesítsük a diplomások 40%-os arányára vonatkozó célkitűzést. Szerte a világban azok az országok sikeresek, ahol sok a felsőfokon kiképzett szakember. Hazánkban a felsőoktatási ráfordítások már a Széll Kálmán megszorító csomag előtt is világviszonylatban kirívóan alacsony szinten voltak.

Jellemző, hogy a brutális megszorításokat ügyetlenül leplező álszent Fidesz-politika nemzetinek mondott felsőoktatási rendszerében éppen a nemzeti önazonosságot szolgáló szakokra (magyar nyelv és irodalom, történelem, néprajz) nem telik. De a színleg továbbra is támogatott – mérnöki, természettudományi – képzéseken is keretszám-csökkentést terveznek.

Tévképzet, hogy magas a diplomások, vagy akár csak a humán végzettségűek körében a munkanélküliség – a kormány hibás diagnózisra alapozza végzetes terápiáját, elveszi a nem-diplomás szülők gyerekeitől, a mai általános és középiskolásoktól a társadalmi felemelkedés esélyét.

Elutasítjuk a jelenlegi költségtérítési díj felemelését és kiterjesztését – azt, hogy „önköltségi díj” címén – bevezessék a tandíjat, mert emiatt a fiatalok már 18 évesen el fognak menni külföldre. A méregdrága tandíjat fedező emelt összegű diákhitel pedig csak arra jó, hogy egy életre eladósodjanak a hallgatók. Ehelyett meg kell teremteni az átjárhatóságot a költségtérítésesből állami finanszírozásba mindazoknak, akik ezt tanulmányi eredményük alapján megérdemlik.

Az egyetem hagyományosan azon intézmények egyike, melyek megteremtették az önálló, szabad gondolat, az autonóm közösségek évszázados mintáját, a társadalmi felemelkedés esélyét – nem hagyhatjuk, hogy ezt elvegyék!

Budapest, 2011. október 27.

Osztolykán Ágnes
országgyűlési képviselő
az Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke

Pető Ernő
az Országos Választmány oktatáspolitikai szakszóvivője
"