Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Évek óta zavartalanul folyik a bányászat a jelentős természeti értékeket őrző Pötréte-hahóti lápvidéken. Természetvédők megkeresésére Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke 2010 végén tájékoztatást kért a Nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőségtől. A kapott információk alapján felmerült a gyanú, hogy a hatóság indokolatlan engedékenysége miatt a tőzegbányászatot végző cégek – köztük az Orbán-család érdekeltségébe tartozó vállalkozások – jogellenes engedélyek alapján dolgoznak.

Erről az LMP a tegnapi napon közleményt jelentetett meg, részletesen kifejtve a környezetvédelmi szempontokat.

Nem azért fordulok Önhöz, hogy kérje meg családtagjait, hagyjanak fel a természetvédelmi törvény által védett lápok egyikének területén folytatott bányászati tevékenységgel, hiszen ezt Ön nyilván már megtette, amint olvasta a hírt.

S nem is azért írok Önnek, hogy járjon közbe a zöldhatóságnál a tőzegbányászatot végző cégek környezetvédelmi engedélyeinek felfüggesztése ügyében, hiszen Ön sosem szokott független állami szervek szakmai munkájába beleavatkozni, sem közvetve, sem közvetlenül.

Azért írok mert a közleményünk sorsa gondolkodtatott el. Egyik tábor sajtója sincs LMP-s hírekkel tele, de a mostani közleményünket fogadó csend így is meglepő: nem tudom mással magyarázni, mint hogy a újságírók, a szerkesztők félnek. Félnek leközölni egy cikket, amely a miniszterelnökre rossz fényt vet. Beigazolódott az új médiaszabályozás ellenzőinek legfőbb aggodalma: általánossá vált az öncenzúra.

Ezért kérem Önt, hogy gondolják újra a médiaszabályozást, számolják fel a Médiahatóságot, állítsák helyre a sajtószabadságot, töröljék el a cenzúrát, hogy az öncenzúra is megszűnjön.

Várom megtisztelő válaszát!

üdvözlettel, Dr. Erőss Gábor

eská