Már csak három év... Avagy: benne voltam az újságban

Még a szülés előtt tüntettünk az LMP-vel a -- többek között -- a szociális jogokat és az alkotmánybíróság jogkörét is megnyirbáló Fidesz-alkotmány ellen, amely az igazságtalan adórendszert is "bebetonozza". A 168 Óra összeállításában az LMP-s tüntetés "arcai" mi ketten lettünk Ábellel. (Nyilván a gyerek miatt szúrtak ki az újságírók. Amit mondtam, nagyon lerövidítették, az előző kormány kritikáját kihagyták..., kicsit átfogalmazták - de nagyjából korrektül. Lásd: a képtől jobbra).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(…) 

A Képaláírás:

Erőss Gábor vállán hátizsák, nyakában a négyéves Ábel.

A szöveg:

- ''92-ben a 168 Óra címlapján is szerepeltem, akkor Antallék ellen demonstráltunk Gombár Csaba és Hankiss Elemér meg a média védelmében.

Az LMP az új alkotmány ellen utcázik és ölt álarcot. A színpadon ízelítő a nemzeti együttműködés rendszeréből: "Aki kíváncsi a saját véleményére, forduljon bizalommal munkatársainkhoz." Gábornál az egykulcsos adó verte ki a biztosítékot. Szociológus, tudta a következményeket.

- Akkora adóbevétel-kieséssel jár, hogy emiatt a közszolgáltatásokat kell visszanyesni. A munkahelyemen is látom: az akadémiai kutatóintézetek költségvetését zárolták, és mindenre kevesebb jut. Az emberek eddig nem értették, mit jelent az, hogy a GDP egészségügyre fordított hányada csökken. Most majd a saját bőrükön érzik, hogy nőnek a várólisták, egyre kevesebb lesz az orvos. Őszöd semmi volt ahhoz képest, amit a Fidesz művel. Lassan mindenki rájön, hogy becsapták - mondja derűsen.

Oké, süt a nap, de honnan az optimizmus? - Három év múlva leválthatjuk őket.

A tömegben egy transzparensen smiley is üzeni: már csak három év."

(168 óra, 2011. április 21.)

 

...De hogy ne legyünk túl (naivan) mosolygósak, hadd idézzem Tamás Gáspár Miklóst, aki a tőle megszokott éleslátással és radikalizmussal értelmezte az új alkotmányt: www.nol.hu/megmondok/tamas_gaspar_miklos/20110329-az_uj_alkotmany_tortenelmi_jelentosege