Orbán saját magát kritizálja

A Kormányprogram elolvasásására a Fidesz csak a pünkösdöt hagyta a választóknak és a képviselőknek. Nem véletlenül. Kiderült ugyanis, hogy a szöveg a copy-paste módszerével készült, szinte semmi konkrétum nem szerepel benne. Nem gondoltam volna, hogy a Fidesz ennyire (a) tanácstalan és/vagy (b) gyáva, hogy semmit sem mond konkrét terveiről. Mit csináltak vajon 8 évig?

Kb. arról szól az egész, hogy a nemzeti együttműködés az, amikor a nemzet tagjai együttműködnek. (Egymással, de még inkább a Fidesszel). Még mielőtt valaki azt mondaná, hogy csak Orbánt kritizálom: gyorsan megdicsérem. 20 évvel ezelőtt tartott kiváló beszédében (melyet Scheiring Gábor, immár LMP-s képviselő tett most közkinccsé! scheiringgabor.blog.hu/2010/05/24/alkalmatlan_targyon_elkovetett_megvitatasi_kiserlet ) alaposan kigúnyolja a semmitmondó kormányprogramot. Akkori bírálata egy az egyben érvényes a most általa benyújtott kormányprogramra:

Ha pontos jogi megfogalmazásra törekszünk, csak annyit mondhatunk, hogy ami itt folyik, azt valójában alkalmatlan tárgyon elkövetett megvitatási kísérletnek kellene tekinteni (derültség és taps a bal oldalon), ha a jog ismerné ezt a tényállást! (...) Annyit azonban el kell mondanom, hogy az elõttünk fekvõ dokumentum nem más, mint tényleírásokat és kívánságokat tartalmazó kijelentések laza gyûjteménye, amelybõl éppen az hiányzik, ami a szöveget programmá emelhetné, vagyis hogy miképpen jutunk el a jelen helyzetbõl a kívánt célokhoz (...) Kételkedni kell továbbá abban is, hogy bárki lehetségesnek tarthatja a kormányprogram komoly és alapos megvitatását, ha azt mintegy 30 órával a vita megkezdése elõtt kapják kézhez a képéviselõk. Az elmondottak fényében joggal élhetünk azzal a feltételezéssel, hogy a kormánytöbbséget képviselõk igyekeztek a nyilvános vita lehetõségét és értelmét a lehetõ legszûkebbre szorítani. A beterjesztett szöveg ismeretében el kell ismernünk, a maguk szempontjából logikusan jártak el. (Derültség a bal oldalon.) 

Orbán Viktor,1990.május 22.