miért nem lépek vissza? (folytatás)

ma kölcsönmondatokkal folytatom az indoklást. Vári György, kiváló LMP-s jelölttársam (második-fordulóba-továbbjutó-társam) szavaival:


 
"Az LMP egyik legfontosabb célja, hogy a politikai vitákat ne vallási kérdésekként kezeljük. Tekintsük úgy, hogy ezek megbeszélhetők. Az, ha a Másik jelentette veszély mindig mindent, amit tenni készülünk, eleve igazol, ha minden szituáció végső szituáció, akkor úgysem lehet semmit megbeszélni. A magyar politikai hisztéria állandóan végső szituációt vizionál, hosszú évek óta. Mindkét „oldal”. A „haza nem lehet ellenzékben”-típusú kijelentések (Orbán Viktor legmegbocsáthatatlanabb mondata), az állandó charták és antifasiszta népfrontok nem tűrik, hogy az egyatáboron belül bármilyen kritika megfogalmazódjék. Az árulók kiszűrése felszámol minden politikai önállóságot, eltöröl minden erkölcsi gátlást (a Másikkal szemben mindent lehet), felszámol minden kontrollt, korrumpál és elrohaszt. A felszabaduló gátlástalanság egyre jobban megerősíti az „ellenoldal” híveit abban a hitükben, hogy a Másiktól minden kitelik, és ez egyre inkább igazzá is válik. A politikai hisztéria élhetetlen hellyé változtatja az országot, amelyikre rászabadul.

 

Vasárnapig Magyarország a politikai hisztéria foglya volt. Egymásra egyre jobban hasonlító pártok (az egyik programja az volt, hogy ezek menjenek el, a másik egyetlen üzenete az, hogy mi lesz akkor, ha ezek jönnek) tartalmatlan küzdelmének színtere. Eközben a valódi politikával senki nem foglalkozott, úgy éreztük, hogy valójában nincs beleszólásunk, mit művelnek ezek odafenn, és ha újak jönnek, azok is ugyanolyanok lesznek. Nem hittek a magyarok a szabadságban és a nagy pártok mindent el is követtek azért, hogy ne higgyenek benne.

Ennek azonban vége (...) Ha most eláruljuk az ígéretünket (...) akkor itt újra nem nő fű utánunk hosszú-hosszú ideig. Akkor a két pártnak egyetlen alternatívája marad porondon: a Jobbik. Valójában nem az a politikai felelőtlenség, ha nem lépünk vissza: az volna politikai felelősség, ha bármilyen alkut kötnénk akár az MSZP-vel, akár a Fidesszel.

(...)

A Fideszre egyébként valóban nem jó rábízni a kétharmadot. Semmi okunk nincs rá, hogy bízzunk bennük. De erre semmi okot nem adott az MSZP sem. Azért kövessen el az LMP politikai öngyilkosságot, hogy a Fidesz helyett a Fidesz és az MSZP „megegyezéskényszerére” bízza a „demokráciát”? Miért nem volt ilyen elkötelezett a demokratikus kontroll iránt az MSZP egy héttel ezelőtt, amikor az LMP rágalmazásával és az „elveszett szavazat”-tal kampányolt? Ha ezek a szavazatok tényleg „elvesztek” volna, most végképp nemigen volna mit számolni. Miért megbízhatóbb a Fidesznél egy olyan párt, amelyik csak akkor védi a demokráciát, ha érdeke úgy kívánja? Amelyik bármikor kampányeszközzé alacsonyítja? De gondolhatunk az ORTT-ügyre vagy a frekvenciapályázatra is. Miért lenne megnyugtatóbb valamelyest az ő kezükben is tudni a demokráciát? Mi arra a garancia, hogy nem a túlhatalom megakadályozása ellenében, hanem az MSZP maradék mutyipozícióinak védelmében számolnánk fel magunkat?

Az MSZP bukása mutatja a legvilágosabban, hogy nincs az a sakkjáték a választókörzetekkel, ami megmenthetne a bukástól egy korruptnak bizonyuló és rosszul kormányzó pártot. A Fidesz, ha olyan arrogáns lesz, és olyan klientúrát épít ki mint legutóbbi kormányzásuk idején, négy év múlva megbukik. (...) Úgyhogy mindenki őrizze meg a higgadtságát, a humorérzékét és a felelősségérzetét. Mi is ezt tesszük. Nem lépünk vissza."

forrás: index.hu/belfold/2010/valasztas/mintapolgar/miert_nem_lep_vissza_vari_gyorgy

...folytatása: következik!