Háromosztatú baloldal. "Parlamenti előválasztás" volt ma Dunaújvárosban

Dunaújvárosban az emberek véleményt mondtak a „civakodó” baloldalról: sötét üzelmei ellenére – meg nem érdemelt – győzelemhez juttatták a Fideszt. Persze jobb most „civakodni”, mint 2018-ban.

Más megközelítésben: tartottak ma egy „baloldali” előválasztást. (A parlamenti „előválasztást” az MSZP talán, a DK – egyelőre – nem támogatja. Azt, hogy most "igazi" előválasztás legyen Dunaújvárosban hiába javasolta, kezdeményezte a PM társelnöke, Karácsony Gergely.) Hogy a DK miért-hogyan iskolázta le az MSZP-t, majd megírják mások (szerepet játszhatott benne, hogy csak szóban képviselte a helyiek, a Vasmű érdekeit). Az MSZP-DK testvérharc mellett eddig kicsit elsikkadt, de most már ország-világ látja: van a baloldalnak egy harmadik pólusa. A Párbeszéd Magyarországért, ahogyan a 2014-es önkormányzati választáson, úgy a mai időközin is önállóan indult Dunaújvárosban, és szerzett ma majdnem nyolc százalékot.

Volt egy fantasztikus jelöltünk, Pappné Grabant Ilona, "Ica" – s egy ütőképes helyi csapat, Szabó Zsolt önkormányzati képviselőnk mögött, körül, aki aktív, kemény ellenzékiként szerzett tekintélyt helyben a PM-nek.

Már az angyalföldi időközi önkormányzati választáson is volt egy kiváló női jelöltünk, Faragó Éva személyében, aki megközelítette az 5%-ot. Látható: ha a Párbeszéd Magyarországért önállóan indul, messze-messze a közvéleménykutatásokban mért értékek fölött teljesít. Az emberek jutalmazzák, hogy keményen a Fidesz-Jobbik ellen lépünk fel, nem sodródunk, nem teszünk elvtelen engedményeket, és hogy van víziónk – az Alapjövedelem.

Látszik, hogy a Jobbikon kívüli ellenzék még úgy is „pariban” volt a körzetben a Fidesszel (kb. 39-39), hogy a szavazóit nyilván demobilizálta, elcsüggesztette a „testvérharc”, és sokan otthon maradtak. Vagyis idén a Fidesz, egy olyan körzetben, amit 2014-ben simán megnyert, egy ki-ki „meccset” simán bukott volna. Orbánék egyre népszerűtlenebbek, hiába a közvéleménykutatási eredmények, hiába a menekültellenes és a sorosozós hecckampány. Főleg, ha olyan jelölttel kellett volna megmérkőznie a Fidesznek, akit nem tud le-elmúlt-nyolcévezni…

Érdemes volna tehát 2018 előtt előválasztást rendezni, hogy nehogy megint a tehetetlenségi erő avasson „összellenzéki” jelöltté olyanokat, akik nem számíthatnak a választók többségének, sőt, még az ellenzéki választók többségének bizalmára sem.

ica.jpg

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője, Pappné Grabant Ilnona "Ica", a jelölt, és Szabó Zsolt Párbeszéd Magyarországért önkormányzati képviselője, a PM elnökségének tagja

Forrás: Dunaújváros online