Kocsis Máté hazudott a Népligetbe tervezett Fradi-plázáról

Naszályi Mártával közösen tartott sajtótájékoztatónkon múlt vasárnap hívtuk fel a figyelmet, hogy a Kocsis-Kubatov féle Fradi- és Fidesz-vezetés -- Józsefváros, Ferencváros és Kőbánya találkozási pontján -- a Népligetben is fairtást, s a fák helyére bevásárlóközpontot tervez, fittyet hányva a budapestiek véleményére és egészségére.

Kocsis Máté ezt tagadta.

Hazudott.

Hazudott, mert már 2013-ban elkészült az első terv, Fradi-város néven, Orbán Viktor jóváhagyásával.

Hazudott, mert a jövő évi költségvetés tervezetében is szerepel több milliárd forint a célra: „2,5 milliárd forint Népliget rehabilitáció címszóval, de az összeg a „Sportlétesítmények fejlesztése és kezelése" fejezetben található, és az állami hírügynökség is úgy számolt be róla a büdzsé ismertetésekor: „népligeti sportlétesítmény-fejlesztési rekonstrukcióra 2,5 milliárd forintot szán a kormány".

Hazudott, mert az Olimpiára hivatkozva indult most be a Fidesz-közeli cégek nyomulása, de attól függetlenül is meg akarják építeni: „az olimpiai pályázatra készült mestertervben már egy négyezer férőhelyes multifunkciós csarnok szerepel a csatlakozó kiszolgáló és rekreációs létesítményekkel, kiemelve, hogy a komplexum az olimpiától függetlenül megépül. Már a korábbi tervekből kiderült, hogy önmagában egy sportcentrum nem tudja magát eltartani, vagyis szállodára és kereskedelmi egységekre is szükség lesz.

Világos, hogy a sportfunkció csak fügefalevél, ami mögé a haveri cégek és a pláza el akar bújni. Így eladhatóbbnak tűnik a projekt, és még TAO-pénzeket is le lehet rá hívni.

Csakhogy a budapestiek nem akarnak több fakivágást, zöldterület-zsugorítást! Már ennyi is sok volt!

A Kossuth tér, a József nádor tér, a Horváth Mihály tér után a Városliget, a Római-part és az Orczy-kert kerül-került sorra.

De mostanra megszerveződött az ellenállás!

Ráadásul, mint az a térképen is látható, amit egy környékbeli lakótól kaptunk, a Népliget már így is tele van oda nem illő épületekkel, amelyek a zöldtől veszik el a helyet: a lakóparktól a teniszpályákon át a szállodáig (a képen 1-től 5-ig). Azon már meg sem lepődünk, hogy – egy tragikus haláleset kapcsán – feltűnik a népligeti történetben egy befolyásos Fidesz-közeli vállalkozó is, Tamás László, aki a Fővárosi Közgyűlésben is külsős bizottsági tag, méghozzá épp a Pénzügyi bizottságban.

Rehabilitálni kell a Népligetet. Nem vitás. Viszont a sportközpontnak álcázott pláza csak TAO-szivattyúnak jó, zöldfelületnek, pláne zöldterületnek: nem!

A Zöldombudsman is a Népligetben indította útjára „Fatestvér” programját. Ez egy elég erős jelzés.

Ami jó Garancsi Istvánnak és Kocsis Máténak, az rossz a Népligetnek és a budapestieknek.

nepli.jpg

(kép: google maps & helyi lakó)