Vond össze, és uralkodj! Avagy: Kocsis Máté óvodákat egyesít

Újbuda, Csepel… Józsefváros. Az bennük a közös, hogy a fideszes polgármesternek és csapatának idén tavasszal hirtelen nagyon fontos lett az óvodák összevonása, pedig a kampányban egyikük sem jelezte, hogy ezt tervezi. Sokat tanul a Fidesz Gyurcsánytól: egyik sem bontja ki az igazság minden részletét. De vannak a kerületek között különbségek is: pl. Újbudán csak „bokrosították” az ovikat, míg a VIII. kerületben kezdettől egyetlen csúcsintézmény létrehozása volt a cél.

A márciusi testületi ülésen már elfogadtattak egy szándéknyilatkozatot az óvodák összevonásáról. Hiába figyelmeztettem: ne a döntés után kezdjék meg az érintettekkel – szülőkkel, óvónőkkel, óvodavezetőkkel – való konzultációt!...

Bejött, amire számítani lehetett: a gyermekeiket féltő szülők tiltakozó mozgalmat indítottak. Külön honlapot hoztak létre, petíció készült, ezer aláírás gyűlt össze. A kerület ekkora civil erőt még nemigen látott!

De bejött egy másik előre sejthető dolog is: a Kocsis-féle gépezet is támadásba lendült. Összehívták az óvodavezetőket, és értésükre adták: nem nézik jó szemmel a tiltakozást.

Nyilvánosan a változást kezdettől bagatellizálták, ami odáig ment, hogy Sára Botond alpolgármester az összevonás tényét is tagadta a kerületi lapban. Az összevonásról (egyesítésről) szóló előterjesztés benyújtásával egy időben. Nem csak országos szinten akadozik a kommunikációs narancsgépezet...

De engedményeket is tettek. Persze csak látszatengedményeket. Például nem július 31-én, hanem „csak” december 31-én fog lejárni a jelenlegi vezetők megbízása. Hogy ki lesz a "csúcsvezető", az nyílt titok. A testületi ülésen le is lepleztem a képmutató pályázatosdit, aminek már előre megvan a győztese. (Ismerős az eljárás?)

A testületi vitában szülők is szót kaptak. De nem hallgattak rájuk sem. Sőt: a polgármester durván beszólt egyikőjüknek.

A magam részéről nehezményeztem, hogy nincs garancia arra, amit Kocsisék váltig állítanak, miszerint a változásokból a gyerekek semmit sem fognak megérezni. Egy garanciális elemet sikerült is kiharcolni: a jövendő csúcs-óvodavezető pályázati kiírásába beleveszik, hogy a meglévő pedagógiai programokat tiszteletben kell tartania.

Ha ez nemcsak porhintés, még kínzóbb a kérdés: mi az egész összevonás célja? A pedagógiai programok, az óvodák egyéni arculatai az ígéret szerint (!) maradnak. A szülők szerint az óvodák jól működnek, épp ezért gyűlt össze ennyi aláírás a védelmükben. Az önkormányzat szerint is. Akkor miért kell megbolygatni a rendszert? Hogy spóroljanak? Elméletileg lehetséges volna, de ezt tagadják. Hogy elbocsáthassanak néhányakat? Ezt is tagadják.

De ha semmi nem változik, mi végre az egész?! Ezért is idéztem Örkény egypercesét az ülésen, hogy megmutassam, mennyire abszurd ez a történet:

„Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt, Sas-hegyre néző lakásomat sürgősen, ráfizetéssel is elcserélném Joliot Curie téri, ötödik emeleti, kétszobás, alkóvos, beépített konyhabútorral fölszerelt lakásra, a Sas-hegyre néző kilátással.”

Az biztos, hogy nagyon idegesek. Perrel fenyegettek, amikor a testületin jeleztem, hogy az alpolgármester a bizottsági ülésen nem cáfolta a Népszabadság értesülését, miszerint az óvodavezetőket, s rajtuk keresztül a szülőket is megfenyegették: „Sántha Péterné másnapra berendelte az összes óvodavezetőt, és nyomatékosan arra kérte őket: ne bátorítsák a szülőket. A szülők között terjedő hírek szerint azt is kijelentette, minden aláírónak utánanéznek. Az óvodavezetők továbbították az üzenetet a szülőknek, akiknek többsége értett a szóból, és nem jött el a demonstrációra”. Nem cáfolta, csak kijelentette, hogy ezek a szavak így nem hangzottak el. Erre, alpolgármestere védelmében, Kocsis Máté perrel fenyegetett meg engem.

ovodak.jpg

(Fotó: Veres Viktor/ Népszabadság)

Hát itt tartunk. Ennyire fontos nekik a centralizálás. Az iskolákat az állam, az óvodákat az önkormányzat. Legyen az egész oktatási rendszer központosítva! Legyen minden egy kézben, kerül amibe kerül! ...De legalább a szülők aktivizálódtak, nem fogják hagyni, hogy "bántsák" az ovikat! Erősödik a civil-társadalom.

Egyébként most már minden ülésre jut egy ilyen. Legutóbb azért kaptam Kocsis Mátétól a per-fenyegetést, mert kifogásolni merészeltem Andy Vajna (8. kerületi kaszinótulajdonos) mesébe illő vagyongyarapodását