Európa Pékség

Idén lesz 10 éve, hogy pékséget nyitottunk az Európai Unióban.

Európa-Pékség (1280x702).jpg

(Kisújszállás: Fidesz-iroda és Európa Pékség - saját fotó, 2013 december)

...Illetve akkor még cukrászdáról volt szó. Azóta ömlik hozzánk a német, holland, osztrák és svéd adófizetők pénze. És most ez ellen az EU ellen uszít a Fidesz és Orbán. Miközben az ország tele van hatalmas táblákkal: hol állomás épül, hol iskola szépül, uniós forrásból... Itt van például Szolnok új kulturális központja, melyet 92%-ban az EU finanszíroz. Vagy itt vannak az egészségügyi szűrőprogramok, az angol nyelvtanfolyamok... és így tovább.

Az Unió a mindennapok része.

Az eddigi eredmények persze ellentmondásosak, a hátrányos helyzetűek, a leszakadó kistérségek helyzete az EU-s források nélkül még sokkal kilátástalanabb lenne, de persze volt jó pár zsákutcás program is, és az infrastrukturális beruházásokról kiállított számla is egyre jobban elrugaszkodott a valódi költségektől. Az EU becsületére legyen mondva, hogy, ha késve is, de végül feleszmélt, és a Simicska-féle Közgép egyes beruházásai ügyében vizsgálatot indított... (Aki ismeri az eredményt, szóljon!) És van még mit vizsgálni...

Ennek a zavaros hét évnek vet most végleg véget a kormány. Kezdődik az új költségvetési ciklus: 2014-2020. Tovább dől a lé. Bár Orbán rosszul tárgyalt, és ebben a ciklusban jóval kevesebb forráshoz jutunk, ezt mégis sikerként adta el -- mint minden kudarcát. És valóban: a kevesebb is sok.

...Egy biztos: mostantól garantáltan jó helyre jut a pénz, mert január 1-től immár közvetlenül a trafikminiszterhez, Lázár Jánoshoz került a kasszakulcs. És fellendül a reklámipar is, hiszen a megszűnő NFÜ még megszűnésének napján is hárommilliárdos kommunikációs tendert írt ki.

Mostantól csak hasznos dolgokra költünk, nem betegségmegelőzésre meg nyelvtanfolyamokra, netán holmi kisvállalkozásokra, pékségekre!

Ugyanis egy pékségben nem lehet focizni.