"ha már elpuszul a világ...", avagy jó hír karácsonyra

még emlékszem azokra az időkre (bár gyerek voltam), amikor az USA és a Szovjetunió közötti atomháború reális veszély, állandó fenyegetés volt. Úgy tűnt, a hidegháború egy pillanat alatt forróra válthat. Sőt, a földlakók biztosra vették, hogy a küszöbön álló atomháborúban fogunk elpusztulni, mindannyian. A kubai rakétaválság idején volt a legfélelmetesebb a helyzet -- bár akkor azért még nem éltem. ...Elég egy ellenséges gesztus, vagy akár egy téves gombnyomás, egy elszabadult atomtöltet...

Az atomarzenál köszöni, megvan. Az amerikaiak és az oroszok a Földet s az emberiséget most is bármikor el tudnák pusztítani. (A többi atomhatalom talán nem -- ők "csak" néhány százmillió embert...). Bár újra és újra nekilódulnak, zajlik a leszerelés évtizedek óta.

Ezért is fontos most ez a hír: a leszerelés folytatódik, elfogadták a START-szerződést. Obama konok kitartásának köszönhetően (tegnap, utólag, kiérdemelte a Béke Nobel-díjat). És most nem teszem hozzá, hogy "de"... Legyen ez a jó hír az idei karácsonyra! 

www.origo.hu/nagyvilag/20101222-startegyezmeny-megszavazta-az-amerikai-szenatus.html