miért nem lépek vissza?

Eseménydús nap volt ez a mai. A szocialisták, akik az első forduló előtt hol tudomást se vettek rólunk, hol megrágalmaztak, most egyoldalúan visszaléptették négy jelöltjüket az LMP-s jelölt javára. (A másik 9 körzetben, ahol szintén bejutott az LMP-s jelölt, ott nem! Mi ebben a logika?). Marad tehát 9 olyan körzet Budapesten, köztük a 13. sz. evk. (Ferencváros-Pesterzsébet), ahol -- a dolgok jelenlegi állása szerint -- a szavazópolgárok a fideszes, az MSZP-s és az LMP-s jelölt közül választhatnak.

A Fidesz 2/3-os többségének mi sem örülnénk. Most mégis úgy döntöttünk, hogy mi nem lépünk vissza sehol.

Miért?

1) Az MSzP, 8 év kormányzás után, ma Magyarország legelutasítottabb pártja. Ha akarnánk sem szavaznának a mi szavazóink a szocialistákra. Ennek fő oka a korrupció. De van más is...

2) Az MSzP nem volt képes hitelesen képviselni a társadalmi egyenlőtlenségek elleni küzdelem, a társadalmi szolidaritás ügyét. S persze nem tett semmi érdemit az egészséges környezet megteremtéséért sem. Az LMP felvállalta ezeket az ügyeket, és -- meggyőződésem, de a szavazók százezrei szerint is  -- hitelesebben képviseli. Ha Magyarország nem akar Lengyelország sorsára jutni (ahol szinte megszűnt a baloldal), akkor szüksége van egy olyan pártra, amely a morálisan és politikailag egyaránt megsemmisült MSzP helyett kiáll a szegényekért, a munkásokért, a kisemberekért, az alsó középosztályért. Kiáll a közszolgáltatások -- oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés -- színvonalának javításáért (ennek a környezetterhelő ipari és szállítási tevékenységek megadóztatása megteremtené a fedezetét). Én a közszolgáltatásokhoz való igazságosabb hozzáférést, az esélyteremtést oktatáskutatóként, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársaként, csakúgy mint az LMP oktatási szakszóvivőjeként és programunk egyik szerzőjeként, személyesen is borzasztóan fontosnak tartom, ezt szeretném képviselni az Országgyűlésben!

...Most egyelőre ennyit! Folyt. köv.!