Tömeges kilakoltatásokra készül Sára Botond, Kocsis Máté utódjelöltje

 

A Kocsis Máté utódjául jelölt Sára Botond programja Józsefváros számára: méreggyár és tömeges kilakoltatások.

Képviselőként 4 másik "interpelláció" mellett e 2 témában is kérdéseket tettem fel a 8. kerületi önkormányzat egyik bizottsági ülésen, még május végén. A törvényes válaszadási határidő rég lejárt, de választ nem kaptam. Ez a Fidesz részéről beismerő vallomás. Már alig várják, hogy folytathassák a kampány idejére felfüggesztett kilakoltatásokat.

A méreggyár ügyéről már írtam, és Győri Péterrel közösen nyilatkoztunk is a múlt héten. Most a várható kilakoltatásokról írok részletesebben. (Zárójelben: a mostani kilakoltatások csak egy hosszú évek óta zajló szisztematikus, a szegények kiszorítását célzó helyi lakáspolitika folytatásaként értelmezhetőek.)

A családsegítő munkatársai hetek óta sorra keresik fel a tartozásuk miatt kilakoltatással fenyegetett családokat, hogy családok átmeneti otthonában vagy éppen hajléktalanszálláson való elhelyezésükről egyeztessenek velük.

Van ennek a sok száz érintettnek egy arca: Rozi néni, akinek a történetét már 2 és fél éve követem nyomon. Őt is megkereste a családsegítő. Persze az önkormányzat intézményeiben dolgozó szociális szakemberek csak a dolgukat végzik, botrányosan alacsony fizetésért.

De ki az, aki jól jár a kilakoltatásokkal?

Hát a Fideszes önkormányzathoz közel álló ügyvédek, ügyvédi irodák. Ezeknek a szerződéseit egyszer már kikértem, akkor ravaszul megkerülték a választ. Most a májusi ülésen újra rákérdeztem: mégis kiknek és hány (tíz)milliót fizetnek ki, hogy családokat tegyenek földönfutóvá?! Ezúttal nem is válaszolnak. Pedig törvényi kötelességük volna. De, úgy látszik, a törvény csak a szegényekre vonatkozik, a Fideszre nem.

Ez a nem-válaszolás már a sokadik SzMSz-sértés Sára Botondék részéről. Persze van rá okuk: a választások után tényleg tömeges kilakoltatásokra készülnek. Ugyanez történt a Magdolna-negyedben is a tavalyi időközi választás után.

Tehát már sokadjára bizonyosodik be: a jogszabálysértéstől sem riad vissza a józsefvárosi önkormányzat, ha az kell hozzá, hogy a Fidesz-haverokat közpénzből hizlalják fel, és utcára tegyenek olyan családokat, akiknek a lakhatását az ügyvédi költségek töredékéért rendezni lehetett volna, illetve lehetne. Ha volna bennük emberség.

De nincs.

2016-ban megírtam egy másik történetet, ott is egy beteg, több stroke-on átesett asszonnyal kegyetlenkedett a Kocsis Máté és Sára Botond vezette önkormányzat. 2016-ban egyébként, mint azt egy adatigényléssel kiderítettem, legalább 49 kilakoltatás történt, amiben összesen mintegy 30 gyermek volt érintett.

Rozi néni külön történet, mert ő nemhogy nem tartozik az önkormányzatnak, hanem valójában az az önkormányzat tartozik neki, amely nem fizetett az önerőből elvégzett tatarozásért és a súlyos egészségkárosodásért. Őt azért akarják kitenni, mert már a puszta létezése is az Orbán-fiúk (Kocsis, Sára és társainak) bűneire emlékeztet.

Rozi néni, aki 8. kerületi iskolákban dolgozott konyhásként, akit a kiskorú gyerekeivel egy eleve lakhatatlan, penészes önkormányzati bérleménybe költöztettek anno, akinek aztán Orbán elvette a rokkantnyugdíját, akinek a lakása folyamatosan beázik, a bútorai, könyvei eláznak, akinél emiatt még gázrobbanás is történt, akinek a fiára szó szerint ráomlott a szétázott plafon, akinek a Fideszes képviselő – Gondos Judit – cége nem volt hajlandó rendbe hozni a lakását, aki ezért, hivatalos iratokkal igazoltan, másfél milliót ráköltött a lakás tatarozására, s mégis ennek az összegnek a feléért utcára akarják tenni, s aki szív-és tüdőbeteg lett ettől az egésztől…

Neki beteg a szíve, de van.

Sára Botondnak viszont csak egy fekete kráter tátong a szíve helyén.

sara-kilakoltatas.jpg

(a kép eredetije: jozsefvaros.hu, felirat: EG)