Sára Botond, a méregkeverő

Évek, de talán évtizedek óta mérgezik a józsefvárosiak földjét, vizét, levegőjét. Egy vegyiüzem az elkövető, de Kocsis Máté és Sára Botond a cinkosuk. Több mint 15 hónappal ezelőtt robbantottam ki a botrányt, amikor a Tisztviselőtelepen évek óta "megszokott" bűz elviselhetetlenné fokozódott, többen rosszul lettek. Azóta falaz a Fideszes kerületvezetés a méreggyárnak, azóta nem történt semmilyen érdemi lépés. Nem lehet másra gondolni, mint hogy: érdekük fűződik a vegyiüzem fennmaradásához; bármi áron.

De milyen cégről is van szó? Egy Metal-Art Zrt. nevű, az első Orbán-kormány idején privatizált cég jelenleg is több tízezezer (!) tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi engedéllyel Józsefvárosban, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában, a kétmilliós Budapest szívében. Savaznak, galvanizálnak, cianidokat tartalmazó veszélyes hulladékokat dolgoznak fel.

Mindezt éve óta dokumentáltan környezetszennyező módon teszik, mint az több mint egy évvel ezelőtt megírtam:

  • 2014-es adatok szerint a kadmium (egy könnyen terjedő, igen veszélyes, rákkeltő nehézfém) koncentrációja a szennyezettségi határértéket több mint 100-szorosan, és a mentesítési értéket is több mint 27-szeresen haladta meg!(Lásd itt, 3-as furat adatai, 7. o.)
  • „2010. júliusában kb. 1 200 liter kezeletlen szennyvíz folyt a csatornába.” Igen: méreg a csatornába! (2012, Forrás: Közép-Dunavölgyi Vízügyi Felügyelőség)

 Ez az eleve elfogadhatatlan helyzet vált még drámaibbá és fenyegetőbbé akkor, 2017 február-márciusban:

 A környéket elárasztó, rosszulléteket okozó egyelőre ismeretlen eredetű maró szag nyomán a Fővárosi Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatorna-lefolyókat a Rezső téren és környékén.

  • Kiderítettem: 12 000-szeres koncentrációban találtak meg bizonyos mérgeket! A Fővárosi Csatornázási Művek részére küldött közérdekű adatigénylésemre kapott hivatalos válasz alapjána Rezső téren a csatornában februárban számos vegyület a megengedettnél jóval nagyobb koncentrációban volt fellelhető, ezek közül különösen veszélyesnek és károsnak minősül az alifás szénhidrogének megengedetthez képest 13-szoros és a – szintén súlyosan egészségkárosító, rákkeltő – ún. BTEX vegyületek megengedettnél több mint 12 ezerszer (!!!) nagyobb koncentrációja! A csatornát átmosták, csakhogy a szennyezés rendszeresen ismétlődik...

 Ezután a Parlament napirendére is került az ügy, ahol – mint azt szintén megírtam – a belügyminisztériumi államtitkár elismerte (!) a súlyosan egészségkárosító szennyezést. Az államtitkár az Országgyűlés plénuma előtt elmondta, hogy a katasztrófavédelem méréseket végzett, bevonva a csatornázási műveket, és át is mosták csatornát, továbbá 11 csatornanyílásba (víznyelő aknába) beépítettek egy-egy záróelemet. A mérések, ahogy én is megírtam, magas etilén-oxid koncentrációt mutattak ki (az etilén-oxid súlyosan rákkeltő hatású!), ezért volt szükség a csatorna átmosására és lezárására; a Pest Megyei Kormányhivatal természetvédelmi osztálya ellenőrzi a céget.

Ezek után tavaly áprilisra, vagyis néhány hét leforgása alatt sikerült kiharcolnom, hogy a kerületi képviselőtestület érdemben foglalkozzon az üggyel. Akkor még legalábbis ezt hittem. Hiszen erről döntöttünk. Ehelyett a Kocsis Máté – Sára Botond féle kerületvezetés, ma már világosan látszik, csak az időt húzta. Nem a kerületieknek, hanem a cégnek kedvező módon. Mondjuk már akkor is gyanús volt, minek kell újabb igazságügyi szakértői vélemény, amikor elvileg (bár csak elvileg…) a rendőrség is nyomoz, a büntetőfeljelentésem nyomán.

Szóval több mint egy éve az időhúzásra játszanak. Pedig azóta szinte nem múlt el testületi ülés, hogy rá ne kérdeztem volna erre az ügyre. Zavarodott köntörfalazás volt a válasz, meg hogy még nem találtak megfelelő szakértőt stb. Miután 2 és fél hónapja újra, sokadszor is rákérdeztem, azt az írásos választ kaptam, hogy április közepére lesz meg az igazságügyi szakértői jelentés. Amikor aztán május végén egy bizottsági ülésen szóvá tettem (a jegyzőkönyv „véletlenül” még mindig nincs kint a honlapon…), hogy a saját maguk által írásban megadott határidő is másfél hónapja lejárt: megint zavart hallgatás. Írásbeli választ ígértek. Újra. Azóta is várom.

Egyszóval kimondhatjuk, hogy a méreggyárnak falaz immár nem csak Kocsis Máté, de Sára Botond is. Hiszen most már hetek óta ő maga felel közvetlenül is az önkormányzat bűnös tétlenségéért. Ha Brüsszellel és az ENSZ-szel is harcba száll a Fidesz, nehogy már egy vacak kis – bizonyítottan környezetszennyező üzem – fogjon ki rajta! Hogyhogy nem készül el több mint egy év alatt egy szakértői vélemény? Ők falaznak a cégnek, de mi szívunk.

Miért nem záratják be végre a szomszédos Heim Pál Gyermekkórház kis betegeinek és sokezer józsefvárosinak az egészségét közvetlenül is veszélyeztető vegyi üzemet? Ha az önkormányzat nem teheti, miért nem fordul az illetékes hatósághoz? Kivel van Sára Botond? A 8. kerületben élőkkel vagy a szennyezőkkel?

sara-kep.JPG

         (a kép eredetije: http://jozsefvaros.hu ; grafika: EG)