Üllői úti Metal-Art: az államtitkár elismerte a rákkeltő etilén-oxid-szennyezést. Mi kutatunk tovább...

 A mai napon parlamenti azonnali kérdésre válaszolva Pogácsás Tibor BM-államtitkár elismerte, hogy valóban megtörtént az a lakosság egészségét is veszélyeztető környezetszennyezés, amiről először én adtam hírt, 8 nappal ezelőtt. Állítólag senki nincs veszélyben Józsefvárosban, a Tisztviselőtelepen, az Üllői út környékén vagy a Heim Pál Gyermekkórházban...

Az államtitkár szerint a „szaghatás” elmúlt (ezt a lakók is megerősítették, s én is így tapasztaltam). Az államtitkár az Országgyűlés plénuma előtt elmondta, hogy a katasztrófavédelem méréseket végzett, bevonva a csatornázási műveket, és át is mosták csatornát, továbbá 11 csatornanyílásba (víznyelő aknába) beépítettek egy-egy záróelemet. A mérések, ahogy én is megírtam, magas etilén-oxid koncentrációt mutattak ki (az etilén-oxid súlyosan rákkeltő hatású!), ezért volt szükség a csatorna átmosására és lezárására. A Pest Megyei Kormányhivatal természetvédelmi osztálya ellenőrzi a céget.

A Párbeszéd szerint azonban ez csak a „jéghegy csúcsa”: a Főváros szívében, több kórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában működő, Metal-Art nevű, veszélyes hulladékokat évi több tízezer tonna mennyiségben fedolgozó cég már több ízben bizonyítottan megszegte a környezetvédelmi előírásokat, és különböző környezetszennyezések írhatók a számlájára (nehézfémek stb.), kárelhárításra és külön monitorozásra is kötelezték. Épp ezért kértem ki – először képviselőként az önkormányzat testületi ülésén, azután közérdekű adatigénylés formájában is – a katasztrófavédelem és a többi hatóság mérési eredményeit.

De mivel a hatóságoknak egyelőre nemigen akaródzik kiadni az adatokat, a mai napra megszerveztünk egy akkreditált mintavételt (fúrt kútból, talajvízből), amit egy szintén akkreditált kémiai labor fog elemezni (nehézfém-szennyezés, cianidok, TPH stb.).

Az esetleges szennyezés feltárása kapcsán szakmai egyeztetést folytattunk a Greenpeace szakembereivel is; ők is vizsgálódnak.

Reméljük, semmi nem fenyegeti a környékbeliek egészségét – de nem vagyunk teljesen nyugodtak. Amint lesz eredmény, nyilvánosságra hozzuk! Folyt. köv.!

img_9044.JPG(kerti mintavétel)

img_9041.JPG(mintavételi eszközök)