Méreg a Főváros szívében, a Heim Pál Gyermekkórház és a Fradi-pálya között

Cianidok, nehézfémek, a rákkeltő kadmium 100-szoros koncentrációban, kezeletlen szennyvíz, rosszullétek, lezárt csatornalefolyók a józsefvárosi Tisztviselőtelepen

Egy Metal-Art Zrt. nevű, az első Orbán-kormány idején privatizált cég jelenleg is több tízezezer (!) tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi engedéllyel Józsefvárosban, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Fradi-pálya tőszomszédságában, a kétmilliós Budapest szívében. Savaznak, galvanizálnak, cianidokat tartalmazó veszélyes hulladékokat dolgoznak fel stb., stb.

Már ez is botrányos volna, de a botrány valójában ennél is sokkal nagyobb! A Tisztviselőtelep lakóinak, a környező kórházakban kezelt betegeknek egészsége a tét. Ugyanis 3 héttel ezelőtt történt valami…

Ami már most tudunk a talaj szennyezettségéről:

  • Az üzem területén a kármentesítési határértéket meghaladó szennyezett föld 10 és 50 ezer (!) köbméter közötti mennyiségű. (a 2016-os környezethasználati engedély alapján! 24.o.)
  • A korábbi időszakban a telephelyen talaj- és talajvízszennyezést észleltek.Az elkészített kockázatelemzés adatai alapján megállapították, hogy a talaj cink, kadmium, nikkel, ólom és TPH mennyisége meghaladja a „B” szennyezettségi szintet, (…) Az ezüst és a réz esetében azt állapították meg, hogy a kockázat nagy, ezért a szennyezők mennyiségét műszaki beavatkozással csökkenteni kell.” (2012, Forrás: Közép-Dunavölgyi Vízügyi Felügyelőség)
  • Egy példa: a kadmium egy könnyen terjedő nagyon veszélyes, rákkeltő nehézfém: ennek koncentrációja a szennyezettségi határértéket több mint 100-szorosan, és a mentesítési értéket is több mint 27-szeresen haladta meg! (Lásd itt, 3-as furat adatai, 7. o.)
  • Az elmúlt években, évtizedekben sok mindent eltemettek – szó szerint és átvitt értelemben is – az üzem területén, többek között szennyezett kokillákat. Mindenesetre a gyár területén jóval magasabb a talaj szintje (ez különösen a Győrffy István utca felőli részen látszik jól).

Amit már most tudunk a vizek szennyezettségéről:

  • sav, lúg, cianidok, nehézfémek, aktív klór, szulfidok, szulfátok, szerves oldószer-extrakt, AOX vegyületek stb. van a szennyvízben, amit elvileg kezelnek…
  • „2010. júliusában kb. 1 200 liter kezeletlen szennyvíz folyt a csatornába.”!!! (2012, Forrás: Közép-Dunavölgyi Vízügyi Felügyelőség)
  • A 3 héttel ezelőtti, a környéket elárasztó, rosszulléteket okozó egyelőre ismeretlen eredetű maró szag nyomán a Főv. Csatornázási Művek munkatársai lezárták a csatorna lefolyókat a Rezső téren és környékén (lásd: fotó) (Lehet, hogy valamit, amit eddig is a csatornába engedtek, most, talán hogy spóroljanak, kevésbé hígítva eresztettek oda?!…)

Amit már most tudunk a levegő szennyezettségéről:

  • 1432 tehergépjármű/év a veszélyeshulladékok odaszállításából fakadó környezetterhelés, az Üllői út, Bláthy Ottó utca felől (és akkor ez még csak az odaszállítás; forrás)
  • Magas kéményen keresztül távozik a füst a szélrózsa minden irányába…

…és amit csak sejtünk a levegő szennyezésről:

  • Van egy szélzsák az üzem tetején; a lakók megfigyelése szerint amikor a szélzsák azt jelzi, hogy a szomszédos Központi Nyomozó Főügyészség (!), illetve a Népliget, Kőbánya felé fúj a szél, leállnak a kémények... De ha a Belváros, Józsefváros, Ferencváros felé, akkor jön a füst.
  • A lakók tudni vélik továbbá, hogy magas volt a levegőben a bizonyítottan rákkeltő etilén-oxid koncentrációja is.

 

De mi történt három héttel ezelőtt?

A lakók, boltosok észlelése a Tisztviselőtelepen: az évek óta állandó bűz, három hete vált akuttá, elviselhetetlenné, többen rosszul lettek.

Az üzem körül az elmúlt három hétben méréseket végzett a katasztrófavédelem, a környéken állandósult a rendőrök, katasztrófavédelmisek és a csatornázási művel jelenléte. Azonban nem elég, ha magukban vizsgálódnak: a lakosságnak joga van megismerni az őt érintő környezeti információkat, ezt a jogát az Aarhusi Egyezmény biztosítja. Ezért az eddigi összes vizsgálati eredmény és mérés haladéktalan nyilvánosságra hozatalát követeljük. Most.

Sok a daganatos eset is a környéken – persze ez önmagában nem bizonyít semmit, mert a rák sajnos amúgy is népbetegség hazánkban. Bár az, hogy ilyen sok a daganatos halálozás, épp a környezeti hatásokkal, környezeti ártalmakkal hozható szoros összefüggésbe

Amit szintén tudni lehet, hogy a cég tevékenységének bővítésére irányuló kérelmét, épp a fenti környezetszennyezési ügyekre is hivatkozva a Hatóság megtagadta. Ma már nyilvánvaló: jobb lett volna, ha az egész üzem működését felfüggeszti!

Cianidok, nehézfémek, a rákkeltő kadmium 100-szoros koncentrációban, kezeletlen szennyvíz, rosszullétek, lezárt csatornalefolyók a józsefvárosi Tisztviselőtelepen -- mire várnak a hatóságok?!

Amikor a Párbeszéd józsefvárosi önkormányzati képviselőjeként a múlt csütörtöki testületi ülésen kérdeztem erről a kerület vezetését, csak írásbeli választ ígértek. Azonban a Tisztviselőtelep és Budapest lakói nem várhatnak heteket, hónapokat.

A környezetkárosítás és -szennyezés nem játék, a környezetvédelem nem úri huncutság. Akár a közeli Orczy-kertben vágják az oxigént adó fákat, akár egy-egy vegyi üzem mérgezi a talajt, a levegőt, a vizeket: az egészségünk, az életünk a tét.

img_8731.JPG

(frissen lezárt csatornalefolyó a Rezső téren)

img_8752.JPG(mi minden lapul a fű alatt? ...bent magasabb a "földszint")

 

img_8779.JPG(Metál, Art)

 

img_8723.JPG

(Rezső téri játszótér; hátul, a fák mögött a Csatornázási Művek kiskamionja)

 

img_8750.JPG

(A szélzsák)

 

img_8765.JPG

(Mi épül? Háttérben a Népliget autóbusz-pályaudvar)