Nem hagyjuk, hogy ellopjátok még a levegőt is!

Először is: tisztelet a ligeti hősöknek, a ligetvédőknek. Köszönjük Nektek, minden városlakó nevében!

Jó itt veletek! Jó, hogy itt vagytok – s nem Ibizán buliztok Habonnyal, Londonban Lázárral vagy az Azori-szigeteken Mengyi Rolanddal, alias Voldemorttal.

Én mindenekelőtt 3 ember miatt vagyok itt.

A két kisfiam miatt – akiktől a Fideszes favágók el akarják venni az oxigént, a levegőt: a Városligetben, a Rómain, az Orczy-kertben, Kelenföldön vagy a Dagálynál – és persze a Várban, hogy helyet csináljanak Orbánnak…

Irtják a fákat az egész városban!

De ugye mi nem hagyjuk?!

És a harmadik, aki miatt itt vagyok, az Rozi néni. Rozi néni pincér volt, konyhás, majd takarító. A rossz tüdejével egy józsefvárosi, egészségre ártalmas, dohos, penészes önkormányzati bérlakásban éli végig, hogy a közeli Orczy-kertben is több mint 100 oxigént adó fát kivágnak Kocsis Máté és Orbán Viktor emberei.

És persze nem egy „Rozi néni” van, hanem sokezer!

A városban élő szegények és kiskeresetűek nem tudnak a svábhegyi villájukba visszahúzódni a hőhullámok elől – kellenek az árnyat adó fák! Nem tudnak Ibizára menni nyaralni, lélegezni – kellenek a közparkok!

Levegőt!

A Párbeszéd Magyarországért józsefvárosi önkormányzati képviselőjeként hosszú ideje harcolok én is, sokadmagammal, az Orczy-kert fáinak megmentéséért: ha kellett, az Zöldombudsmanhoz fordultam, ha kellett fellebbezést nyújtottam be a fakivágási engedély ellen, ha kellett bemásztam a többiekkel a Ludovika építési területére – megállítottuk a munkagépeket, ha csak ideiglenesen is.

És tudjátok mi épül az Orczy-kerti fák helyére és mennyiért? Lovarda, 3 milliárdért. Mészáros Lőrinc cége építi. Lovarda, 3 milliárdért, a felcsúti Mészáros Lőrinccel. Ne hagyjuk, hogy lóvá tegyenek minket!

Üzenjünk együtt a Fidesznek, ha már itt vagyunk!

Üzenjük együtt a svábhegyi villákba, Ibizára, Felcsútra és a Fidesz-székházba: a bűnöket, amiket most elkövettek a gyerekeink és a „Rozi nénik” ellen: nem felejtjük! Nem bosszút fogunk állni, hanem igazságot szolgáltatunk. Azt kapja a romlott, bűzös, gonosz Fidesz-elit, amit megérdemel! Minden fáért, minden, a nővérhiány miatt kórházi fertőzésben meghalt betegért, s minden továbbtanulni nem hagyott gyerekért felelniük kell! Felelni fognak. Hamarosan megkapják méltó büntetésüket.

Fideszes nagykutyák!

Mi élni szeretnénk itt. Ehhez kellenek a fák! Menjetek Azerbajdzsánba! Lopni ott is lehet! Hagyjatok minket élni! Ez itt a mi hazánk, nem a ti lovardátok, nem a ti ártéri építési telketek, nem a ti múzeumotok!

Nem hagyjuk, hogy ellopjátok még a levegőt is!

Nem hagyjuk!

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

ligetm.jpg

___________________

A 2016. augusztus 7-i civil-többpárti "Ligetmutyi"-tüntetésen elhangzott beszédem szerkesztett változata

Fotók: Ugi Tibor, Varga Attila