Halotti bizonyítvány, „kedvencem a tanzárka”. Negyedsiker az Orczy-kertben

A magyar-osztrák meccsel egyidőben volt az Orczy-kertről/Ludovika Campusról szóló fórum, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem – mint beruházó – szervezett, miután Kocsis Máté józsefvárosi polgármesterként, az előterjesztésemet lesöpörve, nem volt hajlandó közmeghallgatást rendezni.

Az NKE főtitkára tartotta a tájékoztatót; ő volt az, aki annak idején nekem (is) személyes ígéretet tett, hogy mindaddig, amíg újra nem tervezik a beruházást, nem vágnak ki egyetlen fát sem. Aztán ezt az ígéretét megszegte. Pedig úgy tűnt, a nyomásgyakorlás sikeres volt: a többpárti és civil tiltakozás, Zöldombudsmanhoz intézett levelem és az ő válasza, a fakivágási engedély elleni fellebbezésem stb.

Aztán mégis elindultak újra a favágók. És tiltakoztunk is újra. És kaptunk újabb ígéretet, hogy most tényleg leállítják a favágást… átmenetileg... és lett ez a fórum. Ahol kiderült az is, hogy a főtitkár „kedvence a tanzárka”, és az egyetem sajtófőnökétől azt is megtudtuk, hogy az NKE-n képzik azokat, akik „halotti bizonyítványt állítanak ki”. Nem ártana, ha a közösségi tervezést is tanítanák!

A ma elhangzott bejelentés szerint 283 fát „mértek fel”, ezekből az építkezés miatt 62, állapota miatt 83 fa kivágását vették tervbe, majd a tiltakozás hatására ez úgy módosult, hogy „34 fa megmentésén dolgoznak.” A 145-ből. Ez kevés! Még 100-at kellene legalább!

A képen ezek vannak narancsárga („megmentett fa”), sárgásbarna színnel („talán (sic!) megmenthető fa”), barnával az állapotuk, sötétbarnával az építkezés miatt „kivágandó” fák:

img_0328.JPG

Az egész fórumon kicsit elbeszéltek egymás mellett a beruházó képviselői és a nagy számban megjelent lakosok. A beruházó elmondta, hogy a végén 283 helyett 364 fa lesz a Parkban. A lakosok meg elmondták, hogy nem akarnak fakivágásokat. Hogy miért nem, ha egyszer a fapótlás ilyen „nagyvonalú”? Mert a csenevész csemeték lombfelületben számolva csupán töredékét adják a 100 éves fákénak. Ahogy valaki megfogalmazta: „Nekem a mai öreg fák fájnak, mert ők szűrik meg a levegőt” -- és a halálos áldozatokkal is járó nyári hőhullámokat is ezek enyhítik.

Dr. Orlóci László, a Fűvészkert igazgatója – „civilben” dr. Kocsis Máté polgármester környezetvédelmi tanácsadója – inváziós fajokról, beteg, allergén növényekről beszélt, egy "akadékoskodó" résztvevőtől pedig megkérdezte azt is, hogy milyen diplomája van (!)... Részletes beszámoló olvasható a 8ker blogon.

Én csak egyvalamit emelnék ki: a józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté felelősségét.

Dr. Horváth József, az NKE főtitkára maga is elmondta, hogy

  • A szabályozási tervet a kerület dolgozta ki,
  • A kerület nem igényelte, hogy a parkfunkciót erősítsék,
  • A kerület fogadta el a Campus-terveket,
  • A kivágott fák egy részét azért pénzben váltják meg, mert a kerület nem biztosít helyet, hogy fákat ültessenek.

Kocsis Máté és a józsefvárosi fideszeses képviselők nem bújhatnak el gyáván! Vállalják a felelősséget! Módosítani kell a szabályozási tervet! Ne a fák helyére épüljenek a betonmonstrumok, s főleg: ne vágjanak ki egyetlen fát sem a közművek – holmi vezetékek! – miatt! Ez volna a minimum.