Lőttek a lövész-klubnak?! Fellebbezés az Orczy-kert ügyében

Ma hivatalosan is beadtam a Fellebbezést az Orczy-kerti fakivágások ellen. Kalandos volt.

Eddig vártam, hátha…, de mostanra bebizonyosodott, hogy a Kocsis Máté vezette Józsefvárosi Önkormányzat nem hajlandó képviselni a kerületiek érdekeit, az egészséges környezethez való jogot. Tehát képviselem én – ehhez szerencsére meg is van a jogalapom: az Önkormányzatokról szóló (2011. évi CLXXXIX.) törvény 32. § (1) pontja szerint „az önkormányzati képviselő a település (fővárosi kerület, megye) egészéért vállalt felelősséggel képviseli a választóinak az érdekeit”.

Mielőtt fellebbeztem volna, a Fakivágási Határozatban leírt jogommal szerettem volna élni: betekinteni a Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályán (Városház u. 7.) a „vonatkozó iratanyagba”. De az illetékes osztályvezető azzal utasította ezt el, hogy erre csak akkor van mód, ha felhatalmazást hozok a Polgármestertől. Kocsis Mátétól. Nem tudtam eldönteni, hogy cinikus vagy viccel – mindenesetre komoly arccal mondta. Kértem, adja írásba, hogy megtagadja a betekintési jogot, de… megtagadta ezt is. Hétfőig ígérte, hogy visszajelez.

Szerencsére a fellebbezéshez így is van elég muníció (ha már lövész klub…), miután a Határozatot, ha nagy nehezen is, de kiadták pár napja, s hozzá intézett levelem nyomán a Zöldombudsman is kiállt az Orczy-kert fáiért.

A Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatala mint I. fokú Hatóság által kiadott Határozatban az álláspontom szerint különböző jogszabályokat (a Közigazgatási Eljárásról szóló és más törvényeket) sértő döntéseken túl, szerencsére több formai hiba is van. A Fellebbezés mindezeket részletesen is végig veszi.

A legszórakoztatóbb (bár a famészárlás igazán nem vicces!), hogy a Hatóságnak még két kétjegyű számot sem sikerült összeadnia: a 84 és a 62 összege náluk 145. Szerintem viszont 146. Most majd kiderül, a matematikát is újraírta-e a NER.

A 145 (146) fának egyébként nem úgy általában az NKE terjeszkedése miatt, hanem konkrétan „1 db sportcsarnok” és „1 db lövész klub” miatt kellene pusztulnia. Az engedély többi része nem új létesítményekre, hanem csak egy épület átalakítására vonatkozik.

A "kiemelt beruházás" miatt emelt összegű illetéket leróttam.

A Fellebbezést átvették, iktatták.

A fákhoz, a rajtuk fészkelő madarakhoz még nem mertek hozzányúlni.

A közösségi (újra)tervezést ideje volna elkezdeni.

...Az Orczy-kert sorsa így most már a riadóláncba szerveződött civilek, helybéliek mellett Budapest Főváros Kormányhivatala Építésügyi és Örökségvédelmi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztály Építésügyi Osztályának kezében is van. Remélem, van náluk egy gránitszilárdságú Alaptörvény-díszkiadás. Az Alaptörvény szerint ugyanis „(1) Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. (2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország (…) a környezet védelmének biztosításával segíti elő.”

Lövészklubhoz való jogot ugyanakkor az Alaptörvény nem biztosít.

favago.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(kép: flickr.com)