Pénzzel kiváltott oxigén: az Orczy-kerti fakivágási engedély

A Józsefvárosi Önkormányzattól hivatalosan is kikértem, s végül a mai napon meg is kaptam az Orczy-kert fáinak kivágásáról szóló határozatot (eddig csak a hirdetmény volt nyilvános). Ez talán annak is köszönhető, hogy korábban írtam az Ombudsmannak, s ő a Föld napján külön állásfoglalásban állt ki az Orczy-kert fáiért!

Eddig is azt mondtam: a terveket nyilvánosságra kell hozni -- anélkül érdemi párbeszédet sem lehet folytatni. Sajnos ebből a határozatból is hiányzik sok fontos információ, de legalább egy kicsit kevésbé tapogatódzunk a sötétben.

A park biodiverzitását jól jellemzi, hogy a kivágásra ítélt fák között nagyon sok fajta található: zöld juhar, fekete bodza, bálványfa, dió, tuja, japánakác, kislevelű hárs, vadgesztenye, lepényfa, nyugati ostorfa, magas kőris, virágos kőris, jegenyenyár, hegyi juhar, feketefenyő stb.

Két kategóriára oszlik a kivágásra ítélt fák listája: 84 olyan van, amit "egészéségi, esztétikai (!) állapotuk vagy környezetre való veszélyességük" miatt vágnának ki. Tehát akár "esztétikai" okokból is kidönthetnek egy fát! Ami elképesztő! Igaz, a következetlenül megszövegezett határozat egy másik pontján már csak az "életet, egészséget, vagyonbiztonságot (sic!)" fenyegető voltukra történik utalás.

A másik kategória pedig: 62 olyan fa, amely közvetlenül az "új épület elhelyezése" miatt került halállistára.

A határozatot IDE töltöttem fel.

Sajnos térképet/helyszínrajzot nem mellékeltek a határozathoz. Így nem is lehet beazonosítani az egyes fákat, nem lehet megállíptani, hogy tényleg betegek-e azok, amelyeket betegnek mondanak stb. És a fákon fészkelő madarakról sem esik szó a határozatban, ahogyan a többi állatfajról sem, például a parkban élő védett denevérekről.

A fapótlás részben természetben, részben pénzbeli kiváltással történne. 192 kis csenevész facsemete (persze 100 év múlva már szép nagy fák lesznek...).

A környékbeliek és a fővárosiak tiszta levegője 30 milliót ér. Ennyivel kárpótolnak minket az elvesztett oxigénért. Ennyit tesz át az állam az egyik zsebéből (NKE) a másikba (VIII. ker.) ...De ez nem megoldás!

A határozat is leszögezi, hogy "a tárgyi ingatlan műemlék". Ez egy további ok arra, hogy ne essen barbár pusztítás áldozatául.

Itt az idő, hogy a környékbeliekkel, a civilekkel, az egyetemi hallgatókkal, a szakemberekkel közösen újratervezzék, újratervezzük a beruházást -- úgy, hogy ne sérüljön az egészséges környezethez való jogunk, ne vágják tarra az Orczy-kertet!

Közösségi (újra)tervezést!

img_8055.JPGA Kertvédők első plenáris ülése után készült felvétel (örökbe fogadtunk 1-1 fát)