Nyílt levél a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak és a HÖK-nek, Orczy-kert ügyben

Kedves NKE-s Diákok, kedves HÖK-vezetők!

Erőss Gábor vagyok, a Kertvédők egyike.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE) kerül ki a jövő közigazgatási elitje, a Magyar Honvédség és a Magyar Rendőrség jövendő vezetői. S most ez az az Egyetem, a Ludovika, amely újabb, kiserdőnyi fa kiirtásával kíván tovább terjeszkedni.

A közszolgálat a „köz” szolgálatát jelenti: az egész közösségét, az egész országét, az egész nemzetét, sőt: a jövő nemzedékekét is – nem egyéni vagy részérdekek szolgálatát! Hogy ezt Ti is így gondoljátok, afelől semmi kétségem. Kérlek Benneteket, hogy ezt most az ország nyilvánosságának is mutassátok meg!

Még az új Alaptörvény is tartalmazza azt a jogunkat, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. Ez a jogunk súlyosan sérül, ha újabb tömeges fakivágásra kerül sor a Ti egyetemetek kérésére, a Ti „nevetekben!” Ha ez így megy tovább, mire belőletek vezető lesz, ebből a kerületből, ebből a városból, ebből az országból nem marad más mint kihalt sportpálya, porladó térkő és forró sivatag! Meg vagyok róla győződve, hogy ezt ti sem akarjátok.

A legenda szerint, amikor Churchill-nek azt mondták, hogy a háború megnövekedett költségei miatt megszorításokra van szükség a művészetek és kultúra területén, Churchill azt felelte, „akkor mi az, amiért harcolunk?”. Ugyanez igaz a természetre is! Nekem van két kisfiam. Egyszer Ti is szülők lesztek, és akkor még nyilvánvalóbb lesz számotokra, hogy nem lehet sportpályákkal helyettesíteni egy parkot, nem lehet Rendészettudományi Képzési Központtal helyettesíteni egy erdőt, nem lehet konténerekbe szorított facsemetékkel helyettesíteni 80-100 éves fákat, ahogy a szakemberek is elmondják.

Az Orczy-kerti „Kertvédők” megszerveződtek, közben aláírásgyűjtés is indult. A Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettesnek is küldtem bejelentést. Az NKE rektora is kapott egy nyílt levelet. Fellebbezést is írtunk – csakhogy egy gyalázatos, abszurd törvény már azt is megkérdőjelezi, van-e jogunk fellebbezni a fakivágás ellen, és ha van is: nem rendel a fellebbezéshez halasztó hatályt. Ezért nem marad más, mint a nyomásgyakorlás. De nem ellenetek, hanem Veletek!

Gyertek velünk! Csatlakozzatok a „Kertvédők” riadóláncához, írjátok alá a petíciót, írjátok ki, lógassátok, kiáltsátok ki az Egyetemen: „Ne a mi nevünkben!”

Kerületi önkormányzati képviselőként kikértem a fakivágási engedélyt a Kocsis Máté vezette Józsefvárosi Önkormányzattól – de nem adták ki. Követeljük együtt a tervek nyilvánosságát!

Követeljétek az Egyetemtől, melynek polgárai vagytok, illetve amelynek – HÖK-vezetőként – a diákjait képviselitek, hogy induljon érdemi és nyílt konzultáció a tervekről, és főleg: kerüljön sor újratervezésre – hogy megmeneküljön az a 145 fa! Van megoldás! Fakivágás nélkül is lehet jó a sportpálya.

Remélem, közösen fogjuk tudni megvédeni természeti értékeinket, az Orczy-kertet! Nagyon bízom benne, Bennetek!

Tisztelettel, de bevallom: türelmetlenül (hisz’ a láncfűrészek bármikor beindulhatnak!) várom válaszotokat:

Dr. Erőss Gábor

Kertvédő

Szülő

Önkormányzati képviselő, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros

Párbeszéd Magyarországért

img_7856.JPG

(a kép saját felvétel, néhány napja készült az Orczy-kertben)