Cifra palota. Mitől ilyen ideges Kocsis Máté alpolgármestere?

Miután (Jakabfy Tamás és a Direkt36 nyomán) sajtótájékoztatón is felhívtam a figyelmet a józsefvárosi Hunyady-palota eladása körüli offshore-gyanúra és egyéb furcsaságokra, közleményében lehazugozott a józsefvárosi alpolgármester, Sára Botond. Az látszik, hogy nagyon idegesek a Fideszes kerületvezetők. Lássuk azt is, hogy miért!

Kezdjük a Fidesz-MSZP-SZDSZ-szállal! Az ügyben előkerül a 2006-ig Józsefvárost irányító MSZP-SZDSZ koalíció, konkrétan egy korábbi – hűtlen kezelés gyanújával folytatott – nyomozás is, melynek tárgya ugyanennek a (most Kocsis Mátéék által eladott) ingatlannak a tervezett adásvétele volt, pontosabban: az erről szóló előszerződés. Lám, az MSZP 2015-re megmaradt egy szem képviselője ezt a mostani eladást is megszavazta: Komássy Ákos csütörtökön igennel voksolt a Fideszes előterjesztésre. Holott az akkori, 2011-es feljelentő szerint a – most 650 millióért eladott – Hunyady-palota közel kétszer ennyit, körülbelül 1,2 milliárd forintot érhetett.

De folytassuk a belvárosi, Rogán-szállal! A józsefvárosi ügylettel összefüggésbe hozható belvárosi ügyben jelenleg is nyomoz az Ügyészség. A Direkt36 megírta, hogy az ellen az ember ellen, akit – nyilván nem véletlenül – nem volt hajlandó megnevezni sem Kocsis Máté, sem Sára Botond (holott ő áll a vásárlás hátterében, lásd lent!), jelenleg is nyomozás folyik. „Az ügyészség három bűncselekménnyel gyanúsítja Borzovánt: felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel, vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással való üzérkedéssel (a kissé nyakatekert jogi megfogalmazás azt jelenti, hogy a gyanú szerint azt állította, hogy el tud intézni bizonyos hivatali ügyeket pénzért), valamint hivatali befolyással való üzérkedéssel.” Ez a Rogán-szál a történetben.

És akkor most vissza a Hunyady-palotához, annak árához és a rejtőzködő vevőhöz!

Közleményében Sára Botond alpolgármester az egyik állításommal vitatkozik, a másikat meg sem próbálja cáfolni. Amit nem is cáfol, az az offshore-szál. (Liechtenstein, Ciprus, Uruguay).

Amit vitat, az az, hogy csökkentett áron jutott hozzá a zavaros, részben offshore hátterű Georosco a Hunyady-palotához. Pedig ez tény.

  • Az előterjesztésből jól látszik, hogy az ár kialakításánál a szakértő, és őt követve az önkormányzat előre jóváírta a Georosco-nak a feltételezett felújítások költségét. Negyedmilliárd forinttal csökkentve az ingatlan árát.
  • Az „értékbecslés” ráadásul olyan, hasonló fekvésűnek mondott ingatlanok értékéből indul ki, amelyeket önkényesen válogattak össze úgy, hogy feltűnően alacsony, 200 ezer Ft/ m2 ár jött ki. Az eredeti értékbecslés még így is 901.528.000 millió Ft-os árat határozott meg, amit 538 millió, illetve 650 millió Ft-ra korrigáltak lefelé. Az árat a felújításokra hivatkozva csökkentették, miközben nem, vagy nem kellő súllyal számoltak a Palota különösen kedvező fekvésével (az Astoriához közel, de egy csendes kis utcában, az ország vezető gimnáziumainak egyikénél).
  • Az elővásárlási jog, amit az önkormányzat szeptemberben biztosított a Georosco Kft-nek, önmagában is lenyomja az árat.

Nem állítottam, hogy hűtlen kezelés történt, de azt igen, s ezt hangsúlyozom: hogy csökkentett áron jutott hozzá a Trefort utcai palotához a zavaros hátterű cég, amelynek nem hajlandóak megnevezni a tényleges tulajdonosát.

Csakhogy itt az is a tét, megfelel-e valóságnak az a nyilatkozat, melyet a vásárló képviselője tett „büntetőjogi felelőssége” tudatában, s amelyben kijelentette, hogy a tulajdonosi háttere átlátható.

Egy szó mint száz: egyszerűen nem akarják kimondani a kínos nevet, a végső tulajdonos nevét. Ezt leplezik az alaptalan hazugozással, az agresszív ellentámadással. Az nem megoldás, hogy újságcikkekből kelljen következtetnünk! Az átláthatóságnak vannak törvényi kritériumai, amelyeknek teljesülniük kell.

Az offshore szálat tényleg csak a vak nem látja; itt elég a Direkt36 cikkére hivatkozni: „A Trefort utcai ingatlan tulajdonosa a VIII. kerületi önkormányzat [amely most adta azt el]. A bérlője egy olyan cég, amelyet egészen a közelmúltig egy olyan ciprusi társaság tulajdonolt, amelynek papírjaiban Borzován a spanyolos nevén, Juan Borzovan Nagyként tűnt fel képviselőként. Idén márciustól pedig az ingatlant bérlő cégnek az EU-Line és az Uruguayból ismerős, korábban Borzován által vezetett BAU R.S.I a tulajdonosa.” „Borzován neve előkerült [egy belvárosi] hotel nehezen megismerhető tulajdonosi hátterének feltárására tett erőfeszítések során is. A szálloda mögött indulása óta olyan külföldi cégek állnak, amelyek tényleges tulajdonosáról nem állnak rendelkezésre információk a nyilvánosan hozzáférhető cégadatbázisokban. Sokáig a hotel tulajdonosa – egy magyar társaságon keresztül – egy Liechtensteinbe bejegyzett cég volt, ahol a helyi cégnyilvántartási szabályok nem teszik lehetővé a tulajdonosok megismerését.” „Tavaly augusztusban a hotel átkerült egy BAU R.S.I. nevű cég tulajdonába, amely a tulajdonosok rejtőzködését szintén lehetővé tévő Uruguayban van bejegyezve. Ennél a cégnél azonban sikerült találni kötődéseket Magyarországhoz, illetve személyesen Borzován Jánoshoz is.” Márpedig a BAU R.S.I. a Trefort utcai ingatlant most megvásároló Georosco egyik tulajdonosa. A kör bezárult.

e-line.jpg

(A grafika forrása: Direkt36, 444.hu)

Borzován áll tehát a háttérben, de ezt Kocsis Máté és Sára Botond nem meri kimondani. Aminek nyilvánvaló oka, hogy az Ügyészség jelenleg is nyomoz ellene. A további okokra a fentiek alapján következtethetünk…

Végül: további gyanúra okot adó körülmények a történetben:

  1. Amikor javasoltam, hogy a Képviselőtetsület vegye le napirendről, napolja el a témát, nem egységesen szavaztak a Fideszesek. Kocsis Máté tartózkodott. Pedig nem szokása az óvatoskodás, főleg ha az én javaslataimról van szó. Menekült a felelősség elől. Csakhogy szeptemberben még ő volt az előterjesztő.
  2. A javaslatomat, hogy legalább évente (!) egyszer (!) féloldal terjedelemben a közpénzből finanszírozott, de Fidesz propaganda-lapként működő Józsefváros újságban a képviselők tájékoztathassák a kerületieket, leszavazta a Fidesz-Jobbik.

…Cifra palota! A múltra és a Belvárosra nyílik ablaka...