Kit érdekel, kit érint? Téged! Kocsis Máté, az éghajlatváltozás – és Te!

Az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés tényét nemigen tagadja már senki. De olyan távoli… Vagy mégsem?

Ha az nem hangzik Neked elég drámaian, hogy a Dél-Dunántúl bükkösei és a Zselic gyertyános-kocsánytalan tölgyes területei jelentős pusztulást szenvedhetnek el a következő évtizedekben, ha hidegen hagy az aszály és a csökkenő termésátlagok, akkor erre figyelj: „Az biztos, hogy a jövőben emelkedik a hőhullámok száma, de ami ennél is rosszabb hír, hogy annak időtartama is drasztikusan hosszabb lesz. Nagy valószínűséggel növekedni fog a magas hőmérséklettel összefüggő többlethalálozás. Leginkább sérülékenyek a krónikus betegségben szenvedők, a kisgyermekek, a 65 év felettiek csoportja és a szociálisan hátrányos helyzetűek. A legtöbb hirtelen halál valamilyen szív- és érrendszeri, vagy légzőszervi probléma miatt következik be.” Nem vagy már gyerek (és nincs is gyereked? és nem is lesz?), de nem vagy még 65 sem? Akkor nem érint? …Nincs asztmás sem a családban? …Nem is tervezed, hogy megéred a 70-et (80-at)?

Na ugye!

Jó, de lehet is tenni valamit?

Igen!

Például holnap (vasárnap) felvonulni, minden idők legnagyobb budapesti klímamenetén - melyet a most kezdődő párizsi klímacsúcs alkalmából rendeznek. Addig is: aláírni a Jávor Benedek kezdeményezte klímapetíciót.

Vagy megváltoztatni egy kicsit a saját életedet. Két legyet ütsz egy csapásra: jó eséllyel tovább élsz, méghozzá jó egészségben, és megmented kicsit a Földet. Magadnak, a gyerekeidnek, az unokáidnak:

  • AUTÓ HELYETT… Hetente legalább 3-szor mondj le az autóról, szervezd úgy a napod, hogy gyalog, rollerrel, bringával vagy tömegközlekedéssel érd el úti céljaidat. Egészségednek is jót tesz. Többet mozogsz, és kevesebb egészségkárosító szmog és veszélyes apró szemcsés szálló por kerül a levegőbe. Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.
  • KEVESEBB HÚS… Tarts húsmentes hétfőt! Heti egyetlen húsmentes nap = kevesebb kiadás, javuló egészség és lassuló felmelegedés! Egy ember heti egy húsmentessel nappal – pontosabban: ha aznap nem eszik semmi állatit – 4 kg-mal kevesebb üvegházt bocsát a légkörbe. Ha csak a húst, felvágottat, sonkát hagyja el, akkor aznap átlag 2 kg-mal csökkenti szénlábnyomát.
  • KEVESEBB KIDOBOTT ÉTEL… „Éheztesd a kukát!” Vajon honnan kerül a szemétbe minden évben 100 millió tonna élelmiszer csak az EU-ban, s emiatt rengeteg üvegházgáz a légkörbe feleslegesen?!
  • HELYI TERMÉKEK… Ha alapvető élelmiszereink legalább 60-70%-át közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük. Kevesebb élelmiszer-kilométer, kisebb szénlábnyom. És még a helyi termelők is megélnek. Figyeld a Szedd magad! akciókat. A felesleget tartósítsd (aszalás, befőzés, fagyasztás stb.) télire.
  • FAÜLTETÉS, KÖZÖSSÉGI KERTEK… Ha van kerted, ne csak tuját ültess, kísérletként kezd a kert egyik sarkában egy kis haszonkerttel, gyümölcsfákat is ültess! Városlakók csatlakozzanak egy közeli közösségi kerthez!...

Jó, de hogy jön ide Kocsis Máté? Úgy, hogy józsefvárosi polgármesterként beterjesztette az október 22-i testületi ülésre, hogy a kerület csatlakozzon Al Gore, ill. Áder János felhívásához klímaügyben. Szép szavak! Ehhez benyújtottam egy módosító indítványt, mert a hangzatos nyilatkozat: kevés. (Áder János hitelességéről e tárgyban lásd: itt). Javasoltam, hogy készüljön kerületi cselekvési terv a kibocsátás-csökkentésre, klímaalkalmazkodásra. Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! Egy kerület nagyon sokat tehet! Ha csillapítjuk a forgalmat, ha zöldítjük a várost, kiiktatjuk a hőcsapdákat: csökkenni fog a halálozás is.

auto.jpg

(kép: earthday.org)

A polgármester elsőre gúnyolódni kezdett, aztán (félig) észbe kapott, hogy a témát ő maga vette napirendre. A módosítót ugyan nem fogadta el, de javaslatára végül külön határozat született arról, hogy én dolgozzam ki a józsefvárosi kibocsátás-csökkentési és klímaalkalmazkodási tervet. (Természetesen önkéntes munkában – de örömmel vállaltam!). Ezt a határozatot a testület végül egyhangúan elfogadta. (Sok más PM-es képviselő is benyújtott hasonló javaslatot, V. Naszályi Mártáét például a budavári (I. ker.) testület meg is szavazta.) Én – a fenti felhatalmazás birtokában – egy konkrét rendeletmódosításokat is tartalmazó nagy klímacsomagon dolgozom: a fapótlástól a közbeszerzéseken keresztül a lakásrendeletig sok konkrét szabályt kell megváltoztatni ahhoz, hogy egy helyi közösség (adott esetben egy kerület) mindent megtegyen a jövő nemzedékért, Bolygónkért – s egyúttal saját magáért. Mert aki fát ültet, elsősorban magának tesz jót. Végül: nemcsak a felmelegedés fékezése, de a klímaalkalmazkodás is fontos. Fel kell készülni a felmelegedés hatásainak enyhítésére: az egyre hosszabb kánikulák idején külön is kell gondoskodnunk a kisgyermekekről és az idősekről stb.

A munkába szeretném a civil természet- és környezetvédőket is bevonni, mintakerületet csinálni Józsefvárosból (legalább ebben!), az európai jó gyakorlatokat is beépíteni a javaslatba. Februárra kell elkészülnünk. Várom a csatlakozókat, akik szívesen részt vennének ebben a közösségi-szakmai munkában! …Addig is: a vasárnapi klímameneten (is) találkoz(z)unk!